Republica Moldova, principalul furnizor de alcool de export al Ucrainei

3
- Reclamă -

Ucraina a devenit principala piaţă de desfacere pentru alcoolul moldovenesc, detronând Belarus şi România, care ocupă locurile doi şi trei, cu cote de 17,1% şi respectiv 14,5%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a Moldovei referitoare la primul trimestru din anul 2023.

În primul trimestru al anului 2023, exportul total de alcool etilic şi băuturi alcoolice din Republica Moldova a crescut cu 26,8 la sută, ajungând la o valoare de 53,47 milioane de dolari, ajungând la o cotă de 17,6% din totalul exporturilor Republicii.

Cel mai mai mult au crescut livrările în Ucraina – de circa 6,5 ori, urcând la 9,40 milioane de dolari, comparativ cu 1,44 milioane de dolari în trimestrul I 2022. Tendinţa de creştere a exporturilor de produse alcoolice din Moldova în Ucraina s-a făcut observată în trimestrele III şi IV ale anului trecut, când volumele au crescut de circa patru ori faţă de trimestrul I şi trimestrul II din 2022. Astfel, Ucraina a devenit principala piaţă pentru alcoolul moldovenesc, scrie NewsMaker.

Pe locul patru în topul pieţelor de desfacere ale Republicii Moldova a urcat Georgia, unde au fost exportate băuturi alcoolice de 3,23 milioane de dolari. Potrivit presei din Rusia, Georgia a devenit în primul trimestru din 2023 principalul furnizor de vinuri pe piaţa rusească inclusiv datorită reexportului de vin moldovenesc, care ajunge în vrac în Georgia, iar aici este ambalat şi vândut ca vin georgian.

Vezi și Ciolacu: Am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine privind reducerea preţurilor la alimentele de bază

Rusia se află abia pe locul opt în clasamentul pieţelor de desfacere cu o cotă de 3,4%, practic la acelaşi nivel cu Serbia şi Statele Unite.

- Reclamă -

În exportul de băuturi alcoolice cota ce mai mare este deţinută de vinurile din struguri proaspeţi – circa 59,2% (31,66 milioane de dolari), exporturile crescând în primele trei luni ale acestui an cu 28%, faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Ucraina a devenit principala piaţă de desfacere pentru alcoolul moldovenesc, detronând Belarus şi România, care ocupă locurile doi şi trei, cu cote de 17,1% şi respectiv 14,5%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a Moldovei referitoare la primul trimestru din anul 2023. În primul trimestru… Cititi mai multe aici: Republica Moldova, principalul furnizor de alcool de export al Ucrainei […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.