Aspartanul este cancerigen, OMS se gândește la o rezoluție în acest sens

1
aspartan - cancer
- Reclamă -

Este un lucru deja arhicunoscut că aspartanul, un îndulcitor folosit pe scară larga în industria alimentară, nu este deloc sănătos. Dar să fie cancerigen… asta nu e o știre pe care ar trebui să o lăsăm să treacă, mai ales că vine după un test pe 100 de mii de oameni. Aspartamul ar putea fi declarat ca produs cancerigen de către OMS (Organizația Mondială a Sănătății), scrie Reuters.

 

În iulie, un grup al OMS și al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC) va numi oficial aspartamul „posibil cancerigen pentru oameni”. Această concluzie a fost trasă pe baza cercetărilor disponibile, dar nu menționează cantitatea de îndulcitor care ar fi nocivă.

Înlocuitorul zahărului a fost folosit de mult timp în băuturi cu calorii scăzute sau zero sau în mii de alte produse, inclusiv înghețată, gumă de mestecat și cereale.

Clasificarea „posibil cancerigenă” înseamnă doar prezența unor dovezi că substanța poate provoca dezvoltarea cancerului. Această etichetare înseamnă, de asemenea, că rezultatele studiilor existente sunt considerate insuficient de convingătoare. Deasupra acestei categorii sunt încă două: „probabil cancerigen” indică dovezi puternice, și simplu „cancerigen” înseamnă că există un consens asupra unei legături dovedite.

Agenția IARC a fost criticată în mod repetat pentru deciziile sale similare. De exemplu, IARC a clasificat consumul de carne roșie și munca în ture de noapte drept „probabil cancerigen”, iar utilizarea telefoanelor mobile drept „posibil cancerigen”.

Vezi și Stevia, planta sud-americană folosită pentru extragerea unui îndulcitor cu zero calorii

- Reclamă -

Având în vedere viitoarea declarație a IARC, industria alimentară s-a opus deja unei astfel de clasificări a aspartamului.

Deși aspartamul a fost recunoscut ca sigur de către Administrația Federală a Medicamentelor din SUA (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), îndulcitorul artificial și-a păstrat stigmatul.

Siguranța aspartamului a fost controlată de autoritățile internaționale de reglementare de când a fost aprobat în anii 1970. În 2021, a fost publicat un studiu al Institutului Ramazzini. Lucrarea respectivă a găsit o legătură între îndulcitor și cancer la rozătoare, dar FDA a considerat că studiul „nu este o concluzie validă”.

Aceste date, precum și un studiu observațional în Franța care a implicat 100.000 de persoane, care a legat și aspartamul de cancer, au fost criticate pentru metodologia lor.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Este un lucru deja arhicunoscut că aspartanul, un îndulcitor folosit pe scară larga în industria alimentară, nu este deloc sănătos. Dar să fie cancerigen… asta nu e o știre pe care ar trebui să o lăsăm să treacă, mai ales că vine după un test… Cititi mai multe aici: Aspartanul este cancerigen, OMS se gândește la o rezoluție în acest sens […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.