Romalimenta: consumatorul nu poate verifica dacă un produs este bio; producătorii pot spune orice minciună

0

Sorin Minea, președintele Romalimenta susține că în prezent, românii nu au mijloacele de a verifică dacă un produs este cu adevărat bio sau tradițional, iar producătorii români pot spune orice minciună, relatează Agerpres.

„Din agricultură se câștigă destul de bine la ora actuală, dar unii își doresc un câștig mai rapid. Asta n-o spun cu reproș. Și eu aș dori un câștig mai rapid. Dar din cauza acestei dorințe perturbă piață cu declarațîi stranii și vor să inducă în eroare consumatorul. Criteriile sunt calitatea și prețul. Degeaba i-aș spune unuia să cumpere din patriotism un castravete românesc, dacă ar fi de două ori mai scump sau mai prost. Îl va cumpără pe cel din Nouă Zeelandă”, a explicat Minea.

Minea: consumatorii nu pot verifică traseul unui produs și să verifice spusele producătorului.

„Degeaba i-aș cere eu unui producător român de carne, procesare, ceea ce fac și eu, să folosească materie prima 100% românească. Imposibil. Nu are de unde s-o ia. Declarativ, pot să mint absolut orice. Degeaba i-aș spune eu unui consumator că ceea ce îi dau eu e de la mine din curte, e bio, e tradițional, e și zona montană, dacă trasabilitatea lipsește cu desăvârșire…”, a susținut Minea.

Președinte Romalimenta: există țări unde calitatea produselor e stabilită prin lege

Sorin Minea a mai spus și că există anumite țări în care calitatea produselor este stabilită prin lege.

E adevărat, datorită pieței, unele rețete românești sunt slabe calitativ, chiar dacă se numesc tradiționale. Dar unele sunt slabe calitativ datorită cererii și ofertei de pe piață. Dacă romanul ar dori să aibă un control asupra rețetei, ceea ce iluzoriu, există țări unde legislația vorbește de calitatea la nivelul țării respective pe grupe de produse, e o chestie clară pe care o putem face și noi”, a completat el.

Citește și54% dintre români ar prefera pungi biodegradabile la raionul de legume-fructe

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here