După anul agricol istoric, România este campioană şi la absorbţia de fonduri europene

0
- Reclamă -

2017 se dovedeşte un an deosebit de bun pentru România, după cum susţin guvernanţii români care se laudă cu producţii istorice şi mai nou, cu gradul ridicat de absorbţie a fondurilor europene.

Vă vine sau nu să credeţi, România ocupă locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește sumele efectiv absorbite prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), în luna iunie, după Franța și Germania, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Alexandru Potor, la conferința „PNDR 2014 – 2020 în sprijinul agriculturii și dezvoltării rurale din România„, organizată la Indagra 2017. Există, însă, toate premisele ca poziţia să fie chiar mai bună în clasamentul european în următoarele luni a lăsat să se înţeleagă oficialul român.

„România este performer european la absorbția de fonduri europene la dezvoltare rurală, la nivelul lunii iunie, pentru că se află pe locul trei în Uniunea Europeană la sume efectiv absorbite pe Pilonul II prin PNDR. Suntem în urma Franței și Germaniei, cu doar vreo 200 de milioane de euro. Acestea sunt cifrele pe care le avem disponibile până la luna a șasea, care nu iau în calcul eforturile făcute de către AFIR, AM-PNDR și APIA în lunile iulie, august și septembrie. Eu cred că, după ce vom avea și aceste sume, România urcă în clasamentul european, dar consider că și poziția a treia este extrem de prestigioasă. Plățile pentru trimestrul trei se vor deconta în luna decembrie, iar cele din perioada octombrie — decembrie la începutul lunii anului 2018”, a declarat Potor.

VEZI SI:Cartelul din agricultură. Primul, deocamdată…

Potrivit AFIR, în 2017, s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al plăților efectuate într-un an prin PNDR 2020, cu un total de 1,73 miliarde de euro plătiți către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale. Din totalul plăților efectuate, 1,56 miliarde de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar restul de 164 de milioane de euro sunt contribuția bugetului de stat.

Suma reprezintă atât plățile aferente proiectelor de investiții finanțate prin PNDR 2020, cât și valoarea plăților compensatorii pentru măsurile de mediu și climă, măsuri delegate APIA spre implementare.

AFIR a primit, de la demararea Programului Național de Dezvoltare Rurală în 2015,  solicitări de finanțare în valoare de peste 6,8 miliarde de euro și a semnat 42.000 de contracte de finanțare cu beneficiarii proiectelor de investiții, în valoarea totală de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile. Valoarea totală a plăților efectuate de AFIR până la acest moment se ridică la peste 2,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de 30% din alocarea de 8,12 miliarde de euro a Uniunii Europene disponibilă până la finele anului 2023.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.