Cartelul din agricultură. Primul, deocamdată…

0
cartelul-agricultură
Utilaj plantat şpalieri
- Reclamă -

Cu câteva zile înainte de târgul Indagra, o manifestare unde dealerii de maşini şi utilaje agricole îşi expun cu mare fast oferta, în general adusă din străinătate, pentru că industria locală nu mai există practic, Consiliul Concurenţei a lansat bomba: o posibilă înţelegere pe piaţa comercializării de maşini, utilaje şi echipamente agricole, realizată între producători, importatori şi distribuitori de astfel de produse. O situaţie cu care s-au confruntat fermierii români de cea vreme, dar care iată că abia acum ajunge să fie investigată. Până la urmă, mai bine mai târziu, decât niciodată. 

Să ne aducem totuşi aminte că însăşi consucerea Ministerului Agriculturii –  cu ministrul Achim Irimescu, de exemplu, în frunte-, se sesiza anul trecut de practicile comercianţilor de utilaje agricole vis-a-vis de preţurile tractoarele cumpărate cu ajutorul fondurilor europene sau de declaraţiile liderului LAPAR, Laurenţiu Baciu, care a vorbit de mai multe ori de neregulile din această piaţă.

Un prim pas a fost făcut, să vedem şi care vor fi concluziile investigaţiei. Nu putem însă să nu ne gândim că ancheta ar trebui să se extindă şi spre alte sectoare, unde cel mai probabil practicile sunt aceleaşi: comerţul cu cereale, input-utile etc. Poate aşa lucrurile vor reveni la normal pe o piaţa şi aşa în dificultate….

Marile companii, sub lupă

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pe piaţa comercializării de maşini, utilaje şi echipamente agricole, realizată între producători, importatori şi distribuitori de astfel de produse. Autoritatea de concurenţă suspectează că mai multe companii concurente îşi coordonau politicile comerciale în ceea ce priveşte fixarea preţului de vânzare practicat. Companiile investigate sunt Agri-Alianta S.R.L., Agriromex A.D. S.A., Agrocomert Holding S.A., Agroconcept Impex S.R.L., Beyne Agrorom S.R.L., Claas Regional Center South East Europe S.R.L., Farm Tech S.R.L., General Leasing S.A., Ipso S.R.L., Irum S.A., Maschio-Gaspardo Romania S.R.L., Mewi Import Export Agrar Industrietechnik S.R.L., Nhr Agropartners S.R.L., Proinvest S.R.L., Riela Romania S.R.L., Tadis Agro S.R.L., Titan Machinery Romania S.R.L., Vaderstad S.R.L., precum şi Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole (APIMAR), se arată într-un comunicat al instituţiei.

 

Citește și: MADR lansează „Alege OAIA!” – Campanie de informare și promovare a consumului de carne de oaie

 

- Reclamă -

În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a desfăşurat inspecţii inopinate la sediile unor companii, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigatie. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii Concurenţei.

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.