România riscă ancheta UE cu privire la exportul de animale vii. Cei mai afectaţi vor fi fermierii

0
- Reclamă -

Animals International cere Guvernului României să oprească exportul de animale vii! Organizaţia a publicat astăzi o investigație asupra animalelor vii din România exportate în țări terțe din Africa și Asia, care dovedește încălcarea sistematică a legislației Uniunii Europene, a deciziei Curții Europene de Justiție și a standardelor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

O legislaţie pe care până la urmă o încalcă nu doar traderii care transportă animale de la noi, ci din întreaga Europă, şi care nu are cum să nu ridice întrebarea: există interes pentru scoaterea crescătorilor români de oi şi viţei – aflaţi în dificultatea de a-şi găsi pieţe de desfacere – de pe pieţele din Orientul Mijlociu şi nu numai?

Iar ca să vă faceţi o idee despre interesele care există pe această piaţă, doar un amănunt: în porturile din România există peste 40 de vapoare a căror activitate constă în transportul animalelor de pe plaiurile mioritice peste mări şi ţări. Şi să nu mai vorbim de faptul că toată lumea spune că animalele venit din România sunt cele mai ieftine, ceea ce concurează serios fermierii locali. Cât despre sugestia venită din partea Animals International cu privirea la înlocuirea exporturile de animale vii cu livrări de carne congelată sau refrigerate, pare mai mult o utopie, din diferite motive. În primul rând, de ordin religios….

“Această investigație scoate la lumină un eșec cras din partea oficialilor de a monitoriza exportul de animale vii. Animalele crescute în România sunt transportate în maniere care încalcă reglementările UE și hotărârile Curții Europene de Justiție, în timp ce animalele sunt sacrificate în mod barbar cu încălcarea standardelor internaționale”, a declarat Gabriel Păun, director UE al organizației Animals International.

Cu peste 1,5 milioane de viței și oi exportate în fiecare an (în principal în Libia, Iordania și Israel), România este cel mai mare exportator de animale vii către țări terțe din Uniunea Europeană.

Animale chinuite…

Imagini înregistrate în Egipt, Turcia, Liban, Palestina, Israel și Iordania arată animale românești înspăimântate, pe deplin conștiente, manipulate și legate brutal cu frânghii și lanțuri sau chiar ridicate spre tavan de unul sau două picioare, înainte de a fi sacrificate prin tăieturi multiple în condiții neigienice, într-un mediu care prezintă riscuri pentru sănătatea umană.

- Reclamă -

Atunci când sunt utilizate, cuștile rotative de sacrificare devin instrumente suplimentare pentru tortură. În Egipt și în Liban, lucrătorii sunt adesea neinstruiți și neechipați, temându-se de animale. În aceste țări, manipularea animalului prin tăierea tendoanelor și a ochilor sunt o rutină înainte de tăierea gâtului.

Am prezentat deja o parte din această investigație Comisiei Europene și Parlamentului European. Am înmânat alături de Eurogroup for Animals 1 milion de semnături Comisiei Europene acum 2 luni. Domnul Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a instituit imediat un grup de lucru pentru definirea unei strategii pe termen lung, care să înlocuiască exportul de animale vii cu carcase”, a adăugat Păun.

El spune că Parlamentul UE a inițiat deja procedurile de înființare a unui comitet de anchetă al Parlamentului European, pentru a investiga alegațiile legate de aplicarea defectuoasă a Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protecția animalelor în timpul transportului.

În ultimii ani, scandalurile Panama Papers și cel cu falsificarea noxelor al Volkswagen au fost singurele subiecte care au devenit obiectul unor ample anchete ale Parlamentului European. Este nevoie de susținerea a cel puțin 188 de europarlamentari pentru a începe procedura de anchetă. 207 au semnat deja inițiativa, din care doar 2 sunt din România.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.