România mai are un singur producător de îngrășăminte

1
- Reclamă -

În România, consumul de îngrășăminte este de circa trei ori mai mic față de nivelul din statele occidentale, cererea internă fiind asigurată atât din producția internă, cât și din import.

Din păcate, nu mai există decât un singur producătorlocal,  Azomureș Tîrgu Mureș, companie aflată în portofoliul Ameropa – unul dintre cei mai importanți traderi de cereale și îngrășăminte la nivel mondial, cu capital elvețian – din 2012.

Celălalt mare jucător – Interagro a ieșit de ceva vreme pe piață din cauza problemelor cu care se confruntă grupul. Dacă în urmă cu câțiva ani cei doi producători acopereau împreună undeva la 80% din cererea internă, acum Azomureș asigură aproximativ 54%, după cum susține Călin Pop, director național de vânzări al firmei din Tîrgu Mureș.

Chiar dacă piața internă a crescut foarte mult față de acum 10 ani – aproape că s-a dublat, nu se poate spune că în ultimul an trendul a fost de creștere, mai ales în contextul în care APIA a întârziat plata subvențiilor către fermieri. Aceasta nu înseamnă însă că nu există și fermieri  care sunt la nivelul celor din vest din punct de vedere al tehnologiei și fac agricultură ca la carte, spune Pop. În Vest, consumul de îngrășăminte ajunge la 800-1.000 kg/ha în multe state.

Stocurile de fertilizant au scăzut de anul trecut (98% 2015 vs 2014), dar vedem că fermierii nu mai fug după preţ. Anul trecut s-a consumat 2 mil tone de fertilizant în România, din care mai mult de jumătate de la Azomureş (54%)”, a declarat Pop la o conferință organizată de ZF.

Compania are o capacitate de producție de 1,6 mil tone pe an și funcționează la 92% din capacitate, la momentul actual. În ce privește prețurile, Pop spune că în acest an, Azomureș a redus prețul la azot, care costă 9.000 de lei/tona, față de 13.000 lei/tona, anul trecut, urmare a ieftinirii materiilor prime la nivel internațional.

- Reclamă -

Efectele adverse ale ajutorul de minimis pentru achiziția de animale

După circa 40 de utilizare aproape exclusivă a azotatului de amoniu, cu efecte asupra calității solului, în ultima vreme, oferta existentă pe piață s-a diversificat. La momentul actual, NPK-urile au o pondere de 30% din piață, restul reprezentând amoniu și uree, a mai precizat Pop.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.