Românii aruncă 130 de kilograme de alimente pe an

0
termene de valabilitate

Statisticile arată că un român aruncă, în medie, 130 de kilograme de alimente pe an. Adică o familie de trei-patru persoane poate să arunce şi jumătate de tonă de alimente. 

Mâncare gătită pe care nu o terminăm, fructe, legume, produse de panificaţie, lactate, carne, toate ajung la coş, mai devreme sau mai târziu, asta spun statisticile. Aşa ajungem, ca popor, să aruncăm în fiecare an la gunoi 5 milioane de tone de produse alimentare.

Adică 5 miliarde de kilograme de mâncare. Cum ar arăta toată mâncarea asta pusă la un loc? Ar arăta cam cât aproape 130 de mii de camioane pline, puse cap la cap, cât să fie o coadă până în Germania.

Sigur, nu suntem noi cei mai risipitori din Europa, sunt alţii care aruncă şi mai mult decât noi. Dar nu vi se pare ciudat că dăm o parte atât de mare din veniturile noastre pe mâncare ca să ajungă la coş după aceea?

Citește și JTI investeşte 60 milioane de euro în fabrica din România

Şi asta în condiţiile în care avem alte două extreme: 4,5 milioane de români trăiesc în sărăcie, iar 15% din populație este obeză!

Mulţimile astea două se şi întrepătrund uneori, pentru că o greutate mai mare nu înseamnă bani mai mulţi, ci alimentaţie inadecvată, şi preferinţa pentru cantitate în loc de cantitate.

Suntem cu toţii parte din problemă, şi eu arunc alimente. Dar important e ce facem să schimbăm asta, să limităm risipa. Nu e chiar atât de greu dacă urmăm câteva sfaturi. De exemplu, am putea să nu facem cumpărături când ne e foame. Să nu-mi spuneţi că nu vă e poftă să băgaţi tot raftul de dulciuri în coş în momentele alea.

La fel de important e să facem de acasă o listă de cumpărături cu produse care ne lipsesc, şi să ne ţinem de ea pe cât posibil.

Să cumpărăm doar cât avem nevoie, să nu ne lăsăm încântaţi de promoţii în care plătim un produs şi primim două, iar pe unul îl aruncăm după aia că a expirat, pentru că l-am uitat undeva prin sertar.

Iar pentru asta, ar fi bine să ne planificăm mesele.

Nu e aşa greu să ne gândim cu câteva zile înainte ce urmează să gătim, şi să estimăm ingredientele şi cantităţile.

Vezi și Scumpiri la fructe și legume, dar și la ouă

Chiar e un exerciţiu bun care ajută pe termen lung. La fel, e foarte important şi să monitorizăm termenele de expirare şi condiţiile în care depozităm alimentele. În felul ăsta, folosim produsele care urmează să expire, în loc să le aruncăm. Şi chiar ar ajuta dacă nu ne-am mai umple farfuriile cu mâncare. Mărimea porţiei e foarte importantă. Mai bine te ridici să îţi mai pui, decât să arunci jumătate de farfurie la gunoi. Şi dacă, Doamne-ajută!, se mai deschid restaurantele şi mâncaţi în oraş, să nu vă fie ruşine să cereţi la pachet ce nu puteţi consuma. Mai bine să mâncaţi a doua zi decât să fie aruncat. Sper că v-am făcut poftă să fiţi mai organizaţi şi mai puţin risipitori.

CUM LIMITĂM RISIPA ALIMENTARĂ

Nu cumpărați când vă este foame
Faceţi o listă de cumpărături
Cumpărați doar cantitatea de care aveți nevoie
Planificați-vă mesele
Puneți mai puțin în farfurie și reumpleți dacă este cazul
La restaurant/cantină, luaţi acasă ce rămâne

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here