Românii cheltuie mai mult în 2023, față de 2022

1
distribuitori-de-bunuri-logistica
- Reclamă -

Românii au cheltuit mai mult în cele șapte luni scurse din 2023, față de perioada similară din 2022, spune Institutul Naţional de Statistică. Mai exact, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele şapte luni ale acestui an atât ca serie brută, cu 2,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,6%, comparativ cu perioada similară din 2022, informează INS.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a crescut, ca serie brută, datorită majorărilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4,4%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,3%.

Vezi și Comisia Europeană a rambursat României 79,06 milioane de euro, cheltuielile cu ajutorul fermierilor

Ca serie ajustată, avansul s-a datorat creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,1%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 1,4%.

În iulie 2023, comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 5,7%, datorită majorărilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,5%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,5%) şi la vânzările de produse nealimentare (+3,4%).

Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut, pe ansamblu, cu 0,3%, ca urmare a diminuărilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-1,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,6%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 1%.

- Reclamă -

Comparativ cu aceeaşi lună din 2022, în iulie 2023 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 0,7%, datorită avansului înregistrat la vânzările de produse nealimentare (+5,3%). Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,2%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,6%).

Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,2%, datorită majorărilor consemnate la vânzările de produse nealimentare (+5,4%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,2%.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Românii au cheltuit mai mult în cele șapte luni scurse din 2023, față de perioada similară din 2022, spune Institutul Naţional de Statistică. Mai exact, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele şapte… Cititi mai multe aici: Românii cheltuie mai mult în 2023, față de 2022 […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.