UPDATE: Romsilva este în dezacord cu proiectul ”Smart Forest” inițiat de Vodafone

1
- Reclamă -

Punct de vedere Vodafone România:

”Campania “Prima padure inteligenta din Romania” a fost lansata de Vodafone pe 31 martie 2021. Aceasta scrisoare vine la mai bine de o luna de la lansarea campaniei, iar semnatarii au ales sa se adreseze prin intermediul mass-media, in locul unui dialog cu initiatorii campaniei.

Existenta fenomenului taierilor ilegale cu care se confrunta Romania a fost in nenumarate randuri semnalata de catre organizatii de mediu si alti reprezentanti ai societatii civile, inclusiv de autoritati, si relatat pe larg de catre mass media.

Informatiile prezentate in campanie au ca sursa “Raportul taierilor ilegale 2018 al Greenpeace”, precum si declaratiile fostului Ministru al Mediului, domnul Costel Alexe, asa cum au fost redate in mass media (exemplu “BREAKING Ministrul Mediului confirmă cifrele negre ale activiștilor: Anual, în România se taie ilegal 20 de milioane de metri cubi de lemn”, “Ministru: Se taie anual 38,6 milioane metri cubi de lemn, dublu față de cifrele oficiale.

„Sunt cifre șocante, mi-a venit greu să cred” sau “Ministrul Mediului prezintă cifre șocante: În România se taie, ȋntr-un an, 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale. Diferența provine din tăieri ilegale”.

Totodata, actualul Ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, domnul Tánczos Barna, a declarat: “Nu poate să nege nimeni faptul că în România se fură şi există tăieri ilegale de păduri/ Până nu vom găsi această încrengătură dintre un pădurar, un primar, un poliţist, un politician, prin care se ascunde furtul, nu vom avea rezultate”, iar Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a spus, referindu-se la defrisari, ca «Datele sunt de speriat. Cat se taie legal se taie si ilegal»”.

- Reclamă -

” La fiecare oră, 3 hectare de pădure sunt tăiate, Sursa: Greenpeace” spun reprezentanții Vodafone.

(n.r.) Reprezentanții Vodafone au citat titluri apărute în mai multe publicații naționale din România (digi24, hotnews, g4media, informateca etc).

Vezi și Un grup austriac este principalul beneficial al defrișărilor de la noi, arată o anchetă Rise Project

Știrei inițială

Romsilva este în dezacord cu proiectul ”Smart Forest” inițiat de Vodafone. ”Smart Forest” foloseşte informaţii, unele total eronate, referitoare la păduri, furnizate exclusiv de unele organizaţii de mediu, iar în materialele de promovare apar expresii neadecvate, precum „defrişări masive” sau „defrişări ilegale”, se arată într-o scrisoare adresată, miercuri, Vodafone România de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, alături de alte trei organizaţii silvice.

„Ne exprimăm totala surprindere că o companie de talia Vodafone România S.A. a lansat un proiect şi l-a promovat folosind informaţii, unele total eronate, referitoare la păduri, furnizate exclusiv de unele organizaţii de mediu, iar în materialele de promovare sunt folosite expresii neadecvate, precum „defrişări masive” sau „defrişări ilegale”, contribuind astfel la perpetuarea în societatea românească a unei imagini deformate a sectorului silvic din România, ceea ce conduce la crearea de grave prejudicii administratorilor de păduri. Fără a nega existenţa fenomenului tăierilor ilegale, vă precizăm că acesta nu este în niciun caz de ordinul milioanelor de metri cubi, aşa cum prezentaţi dumneavoastră în materialele de promovare a proiectului „Smart Forest”. De asemenea, ne exprimăm îndoiala că un astfel de proiect, care presupune instalarea unei reţele de senzori în fondul forestier naţional, ar putea fi implementat şi extins fără acordul şi consultarea administratorilor fondului forestier naţional”, notează semnatarii scrisorii.

Potrivit documentului, România deţine o suprafaţă împădurită de 28%, în timp ce suprafaţa fondului forestier a crescut în fiecare an, fiind în prezent de 6,56 milioane de hectare, faţă de 6,34 milioane de hectare, în 1990.

„Din aceste păduri, 2,82 milioane de hectare deţin certificarea internaţională FSC, ceea ce garantează un management sustenabil al pădurilor, România situându-se pe locul al 12-lea într-un clasament mondial al certificării pădurilor din 79 de state ale lumii. Menţionăm că suprafaţa pădurilor din România, certificate internaţional conform standardului FSC, este dublă faţă de cea din Germania şi depăşeşte suprafeţe împădurite din alte ţări, precum Croaţia, Finlanda, Austria, Republica Cehă, Belgia, Danemarca, Franţa, Ungaria, Irlanda, Estonia, Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia sau Marea Britanie, doar Polonia depăşind la acest capitol România”, precizează sursa citată.

Vezi și Cristian Ghinea: protecția pădurilor va fi finanțată prin PNRR

Silvicultorii susţin că în România se exploatează anual circa 18 milioane de metri cubi, adică sub 3 metri cubi la hectar, sub 1% din volumul total de lemn din pădurile ţării, mai puţin ca în alte state europene care dispun de suprafeţe împădurite. „De exemplu, în Austria se exploatează anual în medie 4,8 metri cubi la hectar, în Polonia 4,2 metri cubi la hectar, în Germania circa 6 metri cubi de lemn la hectar, iar în Suedia 3,91 metri cubi la hectar. În acelaşi timp, pădurile sunt regenerate permanent, în principal prin regenerări naturale, dar şi prin acţiuni de împădurire, fiind plantaţi anual circa 50 milioane de puieţi forestieri”, afirmă organizaţiile semnatare.

Conform datelor oficiale, România are cele mai mari păduri virgine şi în patrimoniul mondial natural al UNESCO din întreaga Uniune Europeană, iar pădurile româneşti adăpostesc o biodiversitate extraordinară, cu cele mai mari populaţii de urs, râs şi lup din spaţiul comunitar.

„Toate acestea arată că, dincolo de imaginea distorsionată creată în ultimii ani de unele organizaţii de mediu, pădurile României sunt gestionate durabil, iar o astfel de campanie mediatică întreţine o imagine distorsionată a sectorului nostru. Mizăm pe buna credinţă a companiei Vodafone România S.A. în derularea unor campanii de acest gen şi, astfel, nu vom fi nevoiţi să explorăm alte căi pentru a apăra interesele sectorului silvic, forestier şi cel al prelucrării lemnului din România”, conchid reprezentanţii silvicultorilor.

Scrisoarea deschisă transmisă Vodafone România este semnată de RNP – Romsilva, Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP), Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva” şi Federaţia Sindicatelor dn Ocoalele Silvice Private „Carpatisa”.

Operatorul de telecomunicaţii Vodafone a anunţat, în data de 31 martie 2021, într-o conferinţă online, lansarea unui sistem de monitorizare şi semnalizate în timp real a pădurilor din România.

Proiectul „Smart Forest” este implementat într-o pădure situată în judeţul Covasna, unde sunt monitorizate şi semnalizate sunetele specifice exploatărilor forestiere, cu scopul combaterii defrişărilor ilegale.

„România este printre puţinele ţări din Europa care se mai poate mândri cu pădurile sale virgine. Din păcate, acestea sunt în pericol de a dispărea. Unul dintre angajamentele asumate de Vodafone este acela de a proteja planeta şi de a utiliza tehnologia pentru a genera impact pozitiv în societate, pentru a contribui la schimbare şi progres, pentru a conecta oamenii şi societatea pentru o viaţă mai bună şi un viitor sustenabil. Soluţia pe care o lansăm astăzi răspunde unei nevoi imediate de a preveni exploatările forestiere ilegale şi de a putea interveni în timp util pentru a proteja ultimele areale seculare, dar şi unui obiectiv pe termen lung, de acţiune împotriva schimbărilor climatice. Să ne îngrijim de viitorul planetei este o responsabilitate care ne revine tuturor – autorităţi, companii, organizaţii de mediu şi cetăţeni, şi fiecare dintre noi putem contribui la acest obiectiv printr-un comportament responsabil şi eforturi comune”, declara, la momentul lansării, Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Soluţia de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Acesta comunică direct cu reţeaua Vodafone şi constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător.

Ulterior, datele captate sunt trimise, prin Internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligenţă Artificială. Aplicaţia analizează în timp real informaţia primită şi, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activităţi suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicaţie instalată pe telefoanele pădurarilor şi/sau către un centru de monitorizare zonal sau naţional. Inovaţia le va permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă şi să intervină prompt în caz de pericol.

Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie şi sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de un kilometru şi poate preveni defrişarea a peste 3 kilometri pătraţi de pădure.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.