Avertismentul lui Petre Daea: „Se pune în pericol întreaga activitate de creştere a păsărilor”

0
Daea pui de o zi

Într-o postare pe pagina sa de socializare, fostul Ministru al Agriculturii, Petre Daea, trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă pentru creşterea şi producţia de păsări din România, blocarea comercializării puilor de o zi către fermele specializate în astfel de activităţi.

Conform celor scrise pe Facebook de Daea, măsurile de prevenire a gripei aviare nu sunt însoţite de clarificări tehnice procedurale în vederea aplicării unitare.

Ca atare, se produc blocaje în circuitul de producţie la fermele indemne, aflate sub control sanitar-veterinar, tocmai în perioada maximă de comercializare a seriilor de pui de o zi.

„S.O.S. Gripa aviară!!! În sfârşit, în data de 7 mai 2021 s-a întrunit, în şedinţă extraordinară, Centrul Naţional de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii măsurilor de prevenire a gripei aviare. Decizia adoptată, în care sunt precizate măsurile ce se impun, se înscrie în logica firească a contextului epidemiologic.

„Din nefericire, măsurile stabilite nu sunt însoţite de clarificări tehnice procedurale în vederea aplicării unitare şi, astfel, se produc blocaje în circuitul de producţie la fermele indemne, aflate sub control sanitar-veterinar, tocmai în perioada maximă de comercializare a seriilor de pui de o zi.

„Prin blocarea comercializării puilor de o zi la fermele specializate în astfel de activităţi, aflate la baza industriei aviare, se pune în pericol întreaga activitate de creştere şi de producţie a păsărilor în România”, precizează fostul ministru al Agriculturii.

„Decidenţi, interveniţi urgent!”

Tot prin intermediul postării pe Facebook, Petre Daea a solicitat intervenţia urgentă a factorilor de decizie implicaţi, în vederea prevenirii unui blocaj în sectorul avicol.

„Orice întârziere în aplicarea imediată şi corectă a măsurilor, în acest context epidemiologic, va produce pierderi incomensurabile. Decidenţi, interveniţi urgent!”, a mai scris Petre Daea.

La finele săptămânii trecute, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a bolilor – a decis suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, potrivit precizărilor făcute de vocile autorizate ale Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit unui comunicat remis presei, măsurile se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş. Ferma avea un efectiv de 180.000 de capete.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here