Aviara a dat iama prin zburătoarele din trei localități mureșene

0
gripa aviara
- Reclamă -

Ca urmare a verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate din exploataţia comercială din Ungheni, care deţinea 180.000 de păsări, şi unde zilele trecute a fost depistat un focar de gripă aviară, alte trei noi focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş.

Potrivit informațiilor furnizate de Autorittea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), aceste localități sunt: Sântana, Cozma şi Grebenişu de Câmpie.

În cele trei localităţi din Mureş, unde au fost depistate focare de gripă aviară, erau 349 păsări, respectiv 31 în Sântana, 188 în localitatea Cozma şi 119 păsări în Grebenişu de Câmpie.

Conform sursei citate, la nivelul exploataţiilor infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor.

Totodată, au fost finalizate finalizat acţiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare şi au fost demarate cele de curăţenie şi de dezinfecţie.

De altfel, în jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport.

Videoconferințe la nivel de țară

În perioada 10 – 12 mai au avut loc videoconferinţe cu Direcţiile Sanitare Veterinare judeţene, pentru a se urmări stadiul implementării măsurilor adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile.

- Reclamă -

„În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate şi analizate ultimele informaţii din anchetele epidemiologice şi stadiul stabilirii trasabilităţii păsărilor din exploataţia comercială din localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

Totodată, se monitorizează rezultatele acţiunilor de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA şi Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizează transporturile de păsări vii şi de produse provenite de la acestea”, se precizează într-un document de presă al ANSVSA.

Verificări și amenzi în valoare de sute de mii de lei

Ca urmare a acestor controale au fost depistate şi sancţionate mai multe abateri, precizează Autoritatea.

Concret, în Mureş, a fost depistată o activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, fiind aplicată o sancţiune contravenţională de 600 lei.

Tot în Mureș a fost depistat un mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, sancţiunea contravenţională fiind în acest caz în valoare de 3.000 de lei.

În Arad au fost depistate două mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări, iar sancţiunea aplicată a fost de 12.000 de lei, în Olt au fost descoperite trei mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări, amenzile în acest caz fiind de 4.320 de lei, iar în Vaslui au fost găsite două mijloace de transport animale vii care nu respectau condiţiile de bunăstare (densitate pui depăşită) pentru care au fost emise două avertismente.

De asemenea, în judeţul Teleorman, a fost depistată o căruţă care transporta păsări, fără a deţine certificatul de sănătate vizat de către medicul veterinar, pentru abatere fiind emis un avertisment. În Bihor a fost descoperită activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare pentru care a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.200 de lei.

În Harghita a fost găsit un mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, fiind aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 3.600 de lei, iar în Hunedoara a fost depistat un mijloc de transport neautorizat pentru păsări, inspectorii aplicând o amendă de 6.000 de lei. În fine, tot în acest județ a fost depistată o activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, sancţiunea contravenţională aplicată fiind în valoare de 1.200 de lei.

Decizii la nivel central

În contextul situației actuală, vocile autorizate ale ANSVSA au precizat că a fost convocată o reuniune a Grupului Naţional de Experţi pentru Influenţă Aviară şi o şedinţă a Consiliului Consultativ al ANSVSA.

Cu această ocazie a fost analizată evoluţia gripei aviare în ţara noastră, în contextul epidemiologic european, planul de măsuri dispus de autorităţi şi implementarea acestuia la nivel naţional pentru prevenirea răspândirii şi combaterea gripei aviare.

Totodată, au fost solicitate şi discutate propuneri privind aplicarea unitară a măsurilor cuprinse în Decizia nr.1/7.05.2021, adoptată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor.

„ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul ţării noastre şi a evita pagubele economice importante generate de această boală”, precizează sursa citată.

Autoritatea monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase şi, implicit, să protejeze industria avicolă din ţara noastră.

În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România şi cu asociaţiile ornitologice.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.