marți, 18 martie 2025

Cele mai citite

Roșcove: ce sunt, de unde au apărut și de ce le mâncăm

Roșcovele sau carobul sunt un înlocuitor mai sănătos și mai plin de nutrienți al ciocolatei.  Roșcovul sau Ceratonia siliqua este un arbore cu fructe care arată ca o păstaie de mazăre de culoare maro închis, iar beneficiile sale sunt cunoscute de mai bine de 4.000 de ani, încă din Grecia antică.

De unde au apărut roșcovele

Grecii antici au fost primii care au cultivat roșcove, însă cele mai multe scrieri despre roșcove sunt din secolul al XIX-lea. În aceea perioadă chimiștii britanici vindeau cântăreților păstăi de roșcovel, deoarece mestecarea păstăilor de roșcove i-ar fi ajutat pe cântăreți să mențină corzile vocale sănătoase, să-și calmeze și să-și curețe gâtul.

Fiecare arbore de roșcov este de un singur sex, așa că este nevoie de un copac mascul și de unul femelă pentru a produce păstăi de roșcove. Un singur copac mascul poate poleniza până la 20 de copaci femele. După șase sau șapte ani, un roșcov este capabil să producă păstăi.

- Publicitate -

Odată ce o femelă de roșcov este fertilizată, produce sute de kilograme de păstăi umplute cu pulpă și semințe minuscule care se recoltează toamna.

Cum mâncăm roșcovele

Cea mai frecventă utilizare a roșcovelor este în alimentație. Roșcovul are un gust asemănător cu ciocolata și este o alternativă excelentă pentru ciocolată și cacao, deoarece are: multe fibre, antioxidanți, cantități mici de grăsimi și zahăr, nu are cofeină și nu are gluten.

Vezi și Roșia românească de 1,220 Kg

Este folosită adesea deoarece roșcova este dulce în mod natural și poate ajuta la satisfacerea poftei de dulce.

- Publicitate -

Beneficiile roșcovelor

Adăugarea de roșcove sau carob în dietă poate oferi multe beneficii pentru sănătate. Deoarece roșcova este în mod natural bogată în fibre și nu are cofeină, este ideală pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Conținutul scăzut de grăsimi le face, de asemenea, un excelent adaos alimentar sau înlocuitor al ciocolatei pentru persoanele care doresc să slăbească. Nivelurile ridicate de vitamine, cum ar fi vitaminele A și B-2, sunt bune pentru sănătatea pielii și a ochilor.

Conținut redus de grăsimi – Pudra de roșcove nu conține practic nicio grăsime. Dacă urmați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, pudra de roșcove este o opțiune bună. În schimb are mai mulți carbohidrați și zahăr decât pudra de cacao.

Doar 2 linguri de pudră de roșcove au 6 grame de zahăr. Deoarece majoritatea rețetelor necesită până la 1 cană de pudră de roșcove, acestea vor avea deja un conținut de zahăr semnificativ. O cană de pudră de roșcove are 51 de grame de zahăr și mai puțin de 1 gram de grăsime.

Sursă de calciu – Calciul este un mineral și este important pentru sănătatea oaselor. De asemenea, ajută la funcționarea inimii, a nervilor și mușchilor. Două linguri de pudră de roșcove au 42 mg de calciu, sau 4% din DZR.

Cacao conține oxalați, compuși care reduc capacitatea organismului de a absorbi calciul. O dietă bogată în oxalați crește, de asemenea, riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Pulberea de roșcove nu conține oxalați.

Bogată în fibre – Două linguri de pudră de roșcove au aproape 5 grame de fibre, peste 20% din DZR.

Fibrele ajută senzația de sațietate, previn constipația, mențin intestinele sănătoase, controlează glicemia și reduce colesterolul.

Nu conțin gluten – Glutenul este o proteină găsită în grâu, orz, secară și triticale. La unii oameni, glutenul declanșează sistemul lor imunitar să atace intestinul subțire. numită și boală celiacă. Dacă aveți boală celiacă sau sunteți sensibil la gluten, trebuie să evitați alimentele care conțin gluten. Pudra de roșcove nu conține gluten.

Sursă de antioxidanți – Conform unui studiu din 2003, fibrele de roșcove sunt o sursă bogată de antioxidanți polifenoli. Studiul a identificat 24 de compuși polifenoli din fibra de roșcove, în principal acid galic și flavonoide. S-a demonstrat că atât acidul galic, cât și flavonoidele reduc stresul oxidativ. De asemenea, s-a descoperit că acidul galic elimină radicalii liberi și ucide celulele canceroase. Cercetările au arătat că flavonoidele au abilități antiinflamatorii, anticanceroase, antidiabetice și neuroprotectoare.

Sursa: libertatea.ro

- Publicitate -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles