Găinile pe care le întâlnim cel mai des sunt albe, roșcate sau pestrițe alb cu negru. Ayam Cemani este o rasă exotică de găină, neagră complet în exterior, penele, ciocul, creasta, picioarele, dar și în interior, mai precis carnea și oasele sunt tot negre.
Ayam Cemani, o rasă autohtonă de găini de pe insula Java, din arhipelagul indonezian. Culoarea lor neagră se datorează unui exces de pigmentație numit melanism.
Sunt găini de dimensiuni medii, ajung să cântărească circa 2-2,5 kg în cazul masculilor și sunt pline de energie. Au pieptul mare, spatele nu foarte lung, aripi lungi și cap de dimensiuni mari, cu ciocul ușor curbat. Femelele cântăresc ceva mai puțin, ajung la maxim 2 kg și pot fi de un negru și mai intens decât cocoșii. Depun într-un an circa 80 de ouă, însă acestea nu sunt de culoare neagră.
Aceste găini negre sunt considerate aducătoare de noroc, iar în culturile indigene din arhipelagul asiatic unde își au originea le sunt atribuite chiar virtuți sacre: localnicii cred că fac legătura între oameni și sferele sacre și sunt implicate în diferite ritualuri.
Vezi și: Ouă albastre de găină cu mai puțin colesterol și mai multe proteine
Deși comestibilă, se consumă rar, dar uneori părți din corpul lor sunt folosite în cadrul practicilor medicale tradiționale. Sunt foarte costisitoare, ajung să fie vândute și la prețul de 5.000 de dolari bucata.
În Europa, primele găini Cemani au fost importate în 1998 în Olanda, iar actualmente se regăsesc și în crescătorii din Germania, Franța, Italia, Cehia și Slovacia, dar și Statele Unite.
Sursa: g4food