Roțile de parmigiano reggiano vor avea microcipuri

1
parmigiano reggiano

Producătorii de parmigiano reggiano din Italia au găsit o nouă modalitate de a contracara imitațiile: adăugarea de microcipuri, transmite The Guardian. Renumitul parmigiano este una dintre cele mai contrafăcute brânzeturi din lume.

Aceasta este cea mai recentă inovație a Consorțiului Parmigiano Reggiano (PRC), asociația care supraveghează producția, care încearcă de un secol să lupte împotriva imitațiilor mai ieftine care nu respectă cerințele exigente pentru a produce brânza adevărată.

Vezi pe Casoteca.ro https://casoteca.ro/reteta-de-gnocchi-al-castelmagno/

Brânza, a cărei istorie datează din Evul Mediu, a obținut în 1996 statutul de denumire de origine protejată (DOP), un statut foarte apreciat în UE. Conform acestor norme, parmigiano reggiano – singurul tip de brânză care poate fi numit parmezan în Europa – trebuie să fie produsă într-o mică parte din nordul Italiei, inclusiv în provinciile Parma și Reggio Emilia.

Vezi și Ce diferență este între alimentele de bază în România comparativ cu Spania, Italia și Franța

Roțile de brânză – care cântăresc în medie 40 kg – trebuie să fie maturate timp de cel puțin 12 luni într-o zonă montană și sunt testate de experți la doi ani de la producție pentru a se asigura că îndeplinesc condițiile de calitate.

Statutul de DOP este acordat produselor alimentare „produse, prelucrate și preparate într-o anumită arie geografică prin utilizarea unui know-how recunoscut” și include șampania franceză, vinul de Porto și uleiul de măsline kalamata din Grecia.

Având în vedere regulile stricte de obținere a certificării, astfel de delicatese se vând de obicei la prețuri mai mari, ceea ce face ca această piață să fie atractivă pentru imitatori. Într-adevăr, RPC estimează că vânzările anuale de brânză contrafăcută la nivel mondial se ridică la aproximativ 2 miliarde de dolari, nu departe de cele ale produsului autentic, care au atins anul trecut un nivel record de 2,9 miliarde de euro.

În prezent, producătorii au testat cea mai modernă dintre metodele de autentificare – microtransmițători de mărimea unui bob de sare introduși în etichetele de pe coaja a 120.000 de roți de parmigiano reggiano. Microcipurile sunt sigure din punct de vedere alimentar, dar este puțin probabil să fie mâncate, având în vedere că sunt amplasate în crusta tare a brânzei.

Cipurile funcționează ca niște etichete alimentare de lungă durată, care pot fi scanate și care le permit consumatorilor să urmărească produsul până la locul de proveniență. Realizate de compania americană p-Chip Corporation, acestea sunt încorporate direct într-o etichetă cu cod QR și funcționează ca niște „mici ancore digitale pentru articolele fizice”, potrivit companiei.

un comentariu

  1. […] Producătorii de parmigiano reggiano din Italia au găsit o nouă modalitate de a contracara imitațiile: adăugarea de microcipuri, transmite The Guardian. Renumitul parmigiano este una dintre cele mai contrafăcute brânzeturi din lume. Aceasta este cea mai recentă inovație a Consorțiului Parmigiano Reggiano (PRC), asociația care… Cititi mai multe aici: Roțile de parmigiano reggiano vor avea microcipuri […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here