Scandalul legat de Fipronil a ajuns și în România

0
fipronil
- Reclamă -

Așa cum ne-am obișnuit, periodic apare câte un scandal care dă peste cap industria alimentară și care vrem nu vrem include și România. După ce s-a vehiculat că substanța folosită de BASF pentru producerea insecticidului ar proveni din România, iată că acum Autoritatea Sanitar-Veterinară a anunțat că în județul Timiș a fost descoperită o tonă de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.

„Lotul respectiv a fost reţinut în depozitul unităţii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare. Toate structurile teritoriale judeţene sunt în alertă pentru a acţiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil. Comisia Europeană a transmis tuturor Statelor Membre urmatoarea recomandare: «Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce priveşte produsele utilizate pentru controlul acarianului roşu în unităţile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanţe neautorizate»”, transmite ANSVSA.

ANSVSA desfăşoară controale în fermele avicole din ţară. Până acum, opt ţări au fost afectate contaminarea ouălor cu insecticide.

 

Citește și: Un fost polițist, pasionat de agricultură, a adunat o colecție de soiuri de tomate de pe tot mapamondul

 

Scandalul ouălor contaminate du Fipronil a cuprins întreaga Europă, de la Germania, Belgia, Olanda, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, până la Franţa.

- Reclamă -

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

Sursă foto: www.standard.co.uk

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.