Cine și cum poate să schimbe eticheta de pe produsele expirate?

0
Cum poate fi schimbata eticheta produselor expirate
- Reclamă -

Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, afirmă că dacă este adevărat că etichetele de pe produsele alimentare expirate sunt schimbate, acest lucru se face cu buna știință fie a producătorului, a comerciantului și de ce nu a tipografiei unde sunt tipărite etichetele.

“Dacă chiar se întâmplă acest lucru, înseamnă că există o mafie organizată, pentru că nu poți să speli salamul decât dacă schimbi eticheta. Ori ca să ai eticheta înseamnă că ești în legătură cu producătorul sau cu tipografia, care și ea poate lucra direct cu comerciantul“, declară Frumosu.

Acesta mai precizează și faptul că pentru a face o astfel de operațiune este nevoie și de un depozit unde alimentele să fie spălate și aplicate etichete noi. Sunt practici folosite în primii ani de după Revoluție și care se pare că au revenit.

Declarația vine în contextul în care ministrul Agriculturii Achim Irimescu a făcut o serie de afirmații în urmă cu circa o săptămână cu privire la neregulile din piață vis-s-vis de siguranța produselor alimentare. Frumosu spune că înainte de a ieși cu astfel de afirmații, ministrul ar fi trebui să facă verificări în teren și să sesizeze instituțiile cu atribuții în domeniu: Ministerul Sănătății, ANSVSA, Protecția Consumatorului și poliția.

Cât despre siguranța alimentară a produselor care sunt vândute în magazine, Frumosu spune că acestea intră pe răspunderea producătorului. Aceasta nu înseamnă însă că ANSVSA nu poate să facă controale, ce-I drept prin sondaj.

Federația Pro Agro a atras atenția în urmă cu câteva zile că o mare parte dintre importurile de produse alimentare sunt aduse în ţară cu preţuri de dumping, ceea ce denotă şi o eventuală depăşire a termenelor de valabilitate. Federația a solicitat autorităților statutului să efectueze controale sanitar veterinare reale la toate produsele agroalimentare și animale vii, provenite din comerț intracomunitar și import din țări terțe, pentru a ne asigura că respectă aceleași condiții sanitar veterinare pe care sunt obligați să le respecte fermierii și produsele autohtone. Solicitarea vine în contextul în care ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a făcut recent referire la practicile folosite de comercianți pentru a menține la vânzare alimente expirate.

- Reclamă -

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.