Se poate și așa. Un fermier din Călugăreni a cumpărat o livadă de la italieni

1
- Reclamă -

În România devine tot mai greu să găsești terenuri agricole de vânzare, mai ales că sunt destui străini care stau cu ochii pe orice ofertă apare în piață. Tocmai de aceea pare de-a dreptul extraordinar când un fermier român reușește să cumpere teren și mai ales de la un italian.

Un astfel de caz este cel al lui Viorel Anton, administratorul companiei Azochim din Călugăreni, o societate care lucrează circa 2.000 hectare. Fermierul spune că a reușit să cumpere o livadă din zonă deținută de italieni, care oricum nu o munceau de ceva vreme, fiind interesați mai mult de teren decât să facă producție. Mai în glumă, mai în serios, a „naționalizat” de la italieni, povestește giurgiuveanul, care se ferește să dea și alte detalii despre culisele acestei tranzacții.

Anton este un caz singular într-un județ în care de departe străinii dețin suprafețe importante de teren, libanezii de la Maria Trading fiind cei mai mari administratori de terenuri agricole în zonă.

Prețul unui hectar de teren agricol în Giurgiu se situează în jurul a 10.000 de lei, dar poate să sară și peste această sumă în funcție de amplasament și de posibilitatea comasării suprafeței.

Citește și: Doar 159 de proiecte și 2.000 ha, avizate în cadrul PNDR (Submăsura 4.1 a), în acest an

 

În România, nu există date clare cu privire la suprafețele agricole cumpărate de către străini. În lipsa unor informații oficiale, toată lumea își dă cu părerea, de la miniștri, parlamentari, șefi de confederații, până la agricultori. Situația este cu atât mai gravă cu cât s-a ajuns ca aproximativ 40% – cel mai optimist scenariu – din terenurile agricole din România să intre pe mâna unor investitori străini, iar numai într-un singur an să fie scoase la vânzare un milion de hectare. După ce Banatul a ajuns să fie cumpărat bucată cu bucată de către străini, acum Moldova este ținta.

- Reclamă -

Sursă foto: www.familypedia.wikia.com

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.