Doar 159 de proiecte și 2.000 ha, avizate în cadrul PNDR (Submăsura 4.1 a), în acest an

2
- Reclamă -

În acest an au fost avizate 159 de proiecte în cadrul PNDR Submăsura 4.1 a, conform Legii 348/2003 , ceea ce înseamnă o suprafață de circa 2.000 de hectare, potrivit datelor prezentate de Dorin Sumedrea, director științific la Institutul de la Mărăcineni, în cadrul unei seminar dedicat pomiculturii organizat de compania NaanDanJain Irrigation (NDJ), în parteneriat cu USAMV, ICDP Mărăcineni și Reeve Asset Management Naandanjain.

Interesul cel mai mare a fost pentru alun – 392 ha, urmat de nuc – 360 ha, afin – 339 ha, cireș – 2323 ha, mar – 211 ha, prun – 176 ha și catină -153,9 ha. Suprafețele au fost cu mult mai mici în cazul zmeurului – 38,7 ha, caisului – 35,2, coacazului negru – 28,9 ha, murului- 24 ha, migdalului-15,8 ha, părului – 13,6 ha, vișinului- 11,3 ha, gutuiului – 10,7 ha, aroniei – 8,9 ha, căpșunului- 2,5 ha și al piersicului – 1,9 ha.

O suprafață destul de mică, dar spectaculoasă totuși față de anul anterior, când numărul proiectelor avizate a fost foarte mic. Îngrijorător este faptul că dacă se merge în continuare în acest ritm, există pericolul sa să piardă o parte importantă din fondurile PNDR dedicate pomiculturii, a tras un semnal de alarmă Sumedrea.  

Măsurile de finanțare în exercitul financiar 2014-2020 cumulează un buget total de aproximativ 300 milioane de euro pentru reconversie și înființare de noi exploatații pomicole.

Plantații îmbătrânite

România dispune de 158.169 ha de exploatații pomicole, ceea ce reprezintă 1,7% din suprafața arabilă a țării. 74% din plantații au o vârstă de peste 25 de ani, 19% între 10 și 25 de ani, iar 7% între 1 și zece ani, potrivit datelor prezentate de  IIeana Stanciu, director general NDJ România. O caracteristică generală a pomiculturii românești este faptul că plantațiile sunt îmbătrânite, iar tehnologia este foarte puțin prezentă. Cât despre prezența produselor locale pe piața europeană, ea este mai mult simbolică. La mere de exemplu, producția locală este de 0,46 milioane de tone, față de 3,17 milioane de tone la polonezi. Drept urmare, și exporturile sunt nesemnificative.

 

- Reclamă -

Citește și: Cum trebuie să fie producătorii români dacă vor să lucreze cu marii retaileri? Deschiși la dialog, serioși, responsabili

 

Experții NaanDanJain Irrigation, USAMV, ICDP Mărăcineni și Reeve Asset Management s-au reunit în data de 7 decembrie la USAMV București pentru a discuta despre pomicultura de precizie și managementul inteligent al exploatațiilor pomicole, soluțiile inovatoare și noile tehnologii ca surse de creștere a principalilor indicatori de performanță, productivitate și profitabilitate. La eveniment a fost prezent și Arie Peleg, fost consultant al Ministerului Agriculturii din Israel.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.