Se scumpește laptele de vacă, deși procesatorii au colectat mai mult anul acesta

1

Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui (APRIL) susține că produsele lactate se vor scumpi din cauza creșterii costurilor de transport, a lipsei de infrastructura rutieră și a creșterii salariului minim pe economie, relatează Agerpres.

„Sigur se va scumpi, pentru ca avem în primul rând inflația, a crescut costul de transport, avem lipsa de infrastructuă rutieră, salariul minim – am primit mesaj că nu ar fi acum în decembrie și că o să amânăm – dar nici nu a fost bugetat la nimeni pe 2018. (…) Deci, costurile noastre au crescut foarte mult, ceea ce înseamnă că produsele se vor scumpi. Cu cât? Nu pot să vă spun. Materiile prime s-au scumpit, indiferent că este faină, lapte, carne. Costurile pe transport au crescut, utilitațile, gaze și energie, taxe…. acum depinde când or sa ne permită hipermarketurile să intrăm la negociere pentru creștere, nu pentru coborare”, a declarat Dorin Cojocaru.

În  România mai sunt 185 de fabrici de produse lactate autorizate sanitar-veterinar pentru comert intracomunitar și funcționeaza 135, doar cele care au mai mult de 5 angajați.

Unităţile procesatoare au colectat în primele nouă luni ale acestui an o cantitate de lapte de vacă cu 7,8% (62.528 tone) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2017, conform datelor publicate vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Citește și Procesatorii au colectat mai mult lapte de vacă anul acesta

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here