Seceta în Italia a devenit chestiune de importanță națională

2
seceta-probleme-climatice
- Reclamă -

În plină lună de ploi, seceta este severă în Italia. Acolo însă ministerul de resort nu își trimite oficialii să ”bânguie” despre prețuri mici și ajutoare UE, ci se preocupă de nivelul de apă din sol, mai scăzut ca niciodată. Seceta în Italia a devenit chestiune de importanță națională

Guvernul italian a desemnat un comisar special pentru a gestiona efectele severe ale secetei și a înființat un grup operativ format din funcționari din mai multe ministere. Dacă în 2022 s-a înregistrat un record negativ de secetă, iar primul trimestru a fost cel mai cald din istoria Italiei, 2023 arată și mai rău.

Peste 300 de mii de ferme sunt afectate deja de lipsa precipitațiilor.

Prin decretul adoptat, guvernul vrea să simplifice procedurile privind intervențiile necesare pentru a face față situației de urgență cauzate de secetă.

Șeful Asociației Fermierilor a avertizat că primele luni din 2023 arată o situație și mai proastă față de anul trecut, când lanțul agroalimentar a suferit o pierdere record, de peste 6 miliarde de euro. El solicită investiții care să atenueze impactul secetei.

Ettore Prandini, şeful Asociaţiei fermierilor: „Este necesar să se intervină pe termen scurt, dar mai ales în infrastructuri care să fie capabile să capteze o cantitate mai mare de apă pluvială. Așadar, să ajungem de la 11% cât este astăzi, la cel puțin 50%.”

Situația a devenit îngrijorătoare din cauza nivelurilor scăzute de ploi și zăpadă din această iarnă.

- Reclamă -

Vezi și Comisia Europeană: 75 milioane euro ajutor pentru fermierii români afectați de secetă

În plus, temperaturile blânde au determinat și topirea zăpezii pe munți, iar asta înseamnă că nu va mai putea fi asigurată aprovizionarea cu apă necesară agriculturii în primăvară.

„Noi inovăm semnificativ în sistemele de irigare, folosind drone și sateliți și tehnologie de senzori în teren, pentru a interveni numai și exclusiv atunci când este nevoie. Am realizat câteva proiecte experimentale, reușind să reducem cantitatea de apă folosită cu 40% față de anii precedenți. Trebuie să extindem aceste proiecte la toată țara, dar pentru a face acest lucru va trebui să folosim cât mai bine resursele PNRR (Planul Național de Recuperare și Reziliență), fără a irosi un singur cent”, a declarat şeful Asociaţiei fermierilor din Italia.

Ministrul Mediului și Securității Energiei a declarat că în unele zone ale țării este posibil ca în curând să fie necesară raționalizarea apei.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.