Seful Pro Agro: Nu am văzut în toată Europa ferme de dimensiunea celor din România

0
- Reclamă -

Emil Dumitru spune că România are nevoie de o piață organizată, în care să fie activi cât mai mulți fermieri.  Dincolo de marile exploatații agricole, fermele de familie trebuie să-și facă loc pe piață, mai ales cu produse de nișă care să asigure un echilibru în mediul rural, o competitivitate crescută.

„Dacă agricultura de precizie înseamnă până la urmă o resursă umană mai puțină pentru a rentabiliza ferma, eu cred că satul românesc are resursă umană suficientă și ferma de familie poate reprezenta o alternativă viabilă la marile ferme. Eu nu am văzut în toată Europa pe unde am mers ferme de dimensiunea celor din România (60.000-50.000 ha), sigur că au și ele rolul lor, dar când ma gandesc că avem un mecanizator la circa 800 hectare la aceste ferme nu știu dacă satul românesc va avea vreo șansă să se dezvolte de această manieră”, a declarat Emil Dumitru la conferința Agricultura de Precizie: Tehnologii și Inovații.

Plată pe fermă din 2020?

Reprezentantul Pro Agro mai spune că 2020 ar putea aduce schimbări importate în ceea ce privește subvențiile primite de fermieri.

„Din 2020 probabil o să avem plata pe ferma, mă și îngrozește ideea că probabil pe un istoric pe care în regulament o să-l regăsim, România o să aibă niste ferme sigur foarte mari, iar unele dintre ele care vor primi suficienți bani. Dar baza, majoritatea fermierilor mici, probabil că va dispărea, trebuie să ne gândim ce facem foarte bine cu România Agricolă. Vrem să avem ferme foarte mari sau un mediu rural dezvoltat sustenabil și să încercăm să intrăm pe piață cu produse cu indicație geografică, de nișă, produse care să ne asigure un echilibru în mediul rural, o competitivitate crescută”, a spus Dumitru.

Exploatația medie în România are 3,6 ha, fiind structurată în 4,8 parcele. Pentru următoarea PAC prioritatea pentru țara noastră ar trebui să fie transformarea exploatațiilor din zona de subzistență într-o zonă a fermei de familie care să producă pentru piață, pentru că astăzi undeva la 0,8% din beneficiarii plăților depun cereri de plată pentru 4,8 milioane hectare.

VEZI: Adrian Rădulescu: Nu rezolvăm nimic dacă obligăm supermarketurile să cumpere 51% produse românești

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.