Smochinii plantați de fermieri în România devin o afacere pe fondul încălzirii globale

1
- Reclamă -

Smochinii plantați de fermieri români, în special în Sudul României, devin productivi, așadar sunt deja o afacere pentru cei temerar, pe fondul încălzirii globale.

În Mehedinți cresc sute de smochini

Viorel Băiaş, un fost miner, a schimbat macazul în urmă cu zece ani şi a plantat 150 de smochini în localitatea Sviniţa din judeţul Mehedinţi, iar într-un deceniu a dublat numărul pomilor.

Cultura se dezvoltă foarte bine în zona sa, potrivit acestuia, deşi rămâne în continuare de nişă la nivel naţional.

„Am ajuns din întâmplare să plantez smochini, nu a fost ceva premeditat. S-a închis mina la care lucram şi m-am gândit că smochinul este o plantă care se dezvoltă bine în zona noastră, pentru că avem in­flu­enţe mediteranene, ceea ce ne ajută la creşterea smochinilor“, a spus Viorel Băiaş, fondatorul Smochini Sviniţa.

Producţia din 2022 acesta este mare, dar din cauza ploii, este mai slab calitativă, însă o parte din ea va rămâne pe câmp, pentru că nu a găsit oameni la cules. În ceea ce priveşte fructele mai slab calitative, acestea vor fi folosite pentru procesare şi anume pentru a face ţuică.

„În al treilea an de la plantare produce primele fructe un smochin. Poate să dea şi 100 kg un pom care este puternic, iar fructele le vindem la piaţă la noi în Mehedinţi, în Bucureşti, în Braşov, în Cluj-Napoca şi în Timişoara, pe care le ţinem în cameră frigorifică, pentru că după 2 zile se degradează“, a mai spus Viorel Băiaş.

- Reclamă -

Vezi și România va beneficia de expertiză israeliană în domeniul irigaţiilor şi combaterii deşertificării

Smochini și la Roșiori

Paul Tudosa a pus baze Smochini Figs Roşiori în urmă cu zece ani în localitatea Roşiorii de Vede (jud. Teleorman), renunţând la legumicultură, care nu-i aducea un venit mulţumitor, deoarece vindea producţia angro. Acum, comercializează smochinele în Capitală, pe bază de comandă, la domiciliu, iar veniturile obţinute sunt de peste 20 de ori mai mari.

„În urmă cu zece ani, când m-am căsătorit, am descoperit în curtea unui unchi de-al soţiei mele câţiva smochini, despre care mi-a spus că-i are de 40 de ani. Am cercetat apoi despre această cultură, de la cum se plantează şi îngrijeşte până la cum se recoltează. Mi-am făcut un scurt rezumat despre smo­chini, iar concluzia finală a fost că este o cultură rentabilă“, a spus Paul Tudosa, fondatorul Smochini Figs Roşiori.

Livada Smochini Figs Roşiori numără 300 de pomi, dar compania creşte şi puieţi de smochini în ghiveci, pe care îi comercializează apoi către persoane care-şi doresc să investească într-o astfel de cultură.

Vezi și Măslinul și Kiwi devin “naturale” în Sudul României

Smochinii în ghiveci costă între 25 şi 35 de lei, în funcţie de mărime şi vârstă.

Paul vinde smochinele în Bucureşti, direct la clienţi la domiciliu, pe bază de comenzi şi afirmă că de la un smochin matur a obţinut 70 kg de fructe după zece ani. Tudosa mai spune că este mai uşoară co­mer­cializarea smochinilor în ghi­veci, pentru că nu necesită vânzarea de pe o zi pe alta ca în cazul smochinelor, care sunt perisabile.

„Cererea este în creştere, oamenii simt efectele încălzirii globale, iar temperatura ridicată îi prieşte culturii de smochin. Lumea este interesată, dar începe cu 2, 3 sau 10 smochini. Din punctul meu de vedere, o livadă de 30-50 de smochini aduce un venit bun. Dacă vrei să fii mare trebuie să ai 10-20 de hectare, pentru a colabora cu supermarketurile pentru desfacere“, a adăugat Paul Tudosa.

Antreprenorul a mai afirmat că îi părea rău că nu a început plantaţia de smochini pe o suprafaţă mai mare, pentru că cererea pe piaţă a crescut în ultimii ani, odată ce oamenii s-au interesat mai mult de un stil de viaţă mai sănătos. „Smochinele, de exemplu, sunt foarte bune pentru digestie“, a subliniat acesta.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Smochinii plantați de fermieri români, în special în Sudul României, devin productivi, așadar sunt deja o afacere pentru cei temerar, pe fondul încălzirii globale. În Mehedinți cresc sute de smochini Viorel Băiaş, un fost miner, a schimbat macazul în urmă cu zece ani şi a… Cititi mai multe aici: Smochinii plantați de fermieri în România devin o afacere pe fondul încălzirii globale […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.