Soiul de varză „Licurişca” va fi prezentat la Congresul mondial de Horticultură

2

Soiul de varză „Licurişca” va fi prezentat la Congresul mondial de Horticultură, organizat în Franţa între 14 şi 20 august 2022, de cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău, sub coordonarea academicianului Costel Vînătoru, a anunţat joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 

„Licurişca” este un soi vechi de varză de Buzău, care a contribuit la obţinerea mai multor varietăţi autohtone valoroase. Prima apariţie în literatura de specialitate datează din 1926 şi, datorită studiilor de restaurare, soiul este readus în atenţia cercetătorilor din întreaga lume.

„Reabilitarea soiului este un proces anevoios care presupune studiul originii sale, documentare de lungă durată, descoperirea şi conservarea caracteristicilor tipice”, se menţionează în comunicat.

Aşadar, „Licurişca” îşi găseşte originile în renumita varză de Buzău, unul din cele mai vechi soiuri care provine de la populaţia autohtonă stabilită în proximitatea Mării Negre şi Mediteraneene.

Soiul reabilitat poate fi introdus în viitor în producţie şi are potenţial de comercializare datorită culturii timpurii, aspectului uniform şi plat, conţinutului suculent sau frunzelor subţiri şi fine. Astfel, conform academicianului, toate aceste calităţi făceau ca varza licurişca să fie „apreciată pentru că se aşeza bine cu forma aceasta puţin plată la murat”.

Varza de Bruxelles, vedeta meselor de sărbători

„Licurişca” este doar una dintre cele patru lucrări pe care cercetătorii români le vor prezenta în faţa reprezentanţilor din 200 de ţări, care constituie elita lumii ştiinţifice în horticultură.

2 comentarii

  1. […] Soiul de varză „Licurişca” va fi prezentat la Congresul mondial de Horticultură, organizat în Franţa între 14 şi 20 august 2022, de cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău, sub coordonarea academicianului Costel Vînătoru, a anunţat joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale… Cititi mai multe aici: Soiul de varză „Licurişca” va fi prezentat la Congresul mondial de Horticultură […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here