Spania, producătorul low cost de carne de porc al Europei

0
- Reclamă -

Prețurile foarte joase la construcții, mâna de muncă ieftină și integrarea performantă pe toate nivelele la nivel de filieră sunt principalele motoare ale dezvoltării sectorului de creștere a porcilor din Spania în ultimii ani. În această perioadă, producția de carne de porc s-a majorat cu 17%, pe fondul majorării rentabilității la nivel de exploatații, dar și a integrării sistemului de  creștere a porcilor.

„O întreprindere de tip integrat precum Cincaporc, care produce 1,1 milioane de porci pe an în Aragon și Catalonia a câștigat în medie 10 euro pe porc în 2013 și 2014”, a declarat Yves Da Ros, președintele interprofesionalei Midi-Pyrénées.

Integrarea producției este pe cale să schimbe în totalitate fața sectorului de creștere a porcilor din Spania. Ajutorul dat de către investitorii din afara producției, seduși de climatul de optimism legat de perspectivele de dezvoltare ale piețelor la nivel internațional, au făcut să apară peste tot crescătorii de dimensiuni mari, chiar în regiuni cu o densitate mare a exploatațiilor porcine cum este Catolonia, unde se credea că potențialul de dezvoltare este limitat din cauza constrângerilor de mediu.

O medie de 3.500 de scroafe pe maternitate este maximumul legal autorizat în Spania. Pe segmentul porcilor la îngrășare, au apărut multe unități care au o capacitate de 4.000 de capete. În general, este vorba de adăposturi construite rapid și foarte simplu, de unde rezultă un cost foarte jos al investiâiei – 1500 de euro/locul unei scoafe și 190 euro/locul la îngrășare.

Costurile cu forța de muncă sunt foarte joase în Spania, între 9 și 12 euro pe oră, în funcție de calificarea salariatului, pentru o săptămână de lucru de 48 de ore și patru săptămâni de concediu pe an. Un salariat se ocupă de 300 de scrofițe, respectiv 4000-5000 porci în ferma de îngrășare.

În ciuda crizei din ultima vreme, anul trecut crescătorii au pierdut 1 euro pe porc, iar în primele 4 luni din acest an 15 euro pe porc, la nivel de sector se păstrează optimismul, mai ales că există cerere pe piață, în special din partea Chinei.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.