Probleme cu lichiditățile pentru producătorii de lapte din Europa

0
lapte
- Reclamă -

Nu doar producătorii români au fost afectați de scăderea dramatică a prețului la lapte, care a ajuns să se vândă chiar și cu 40 de bani litrul, în Suceava, de exemplu, în condițiile în care importurile au crescut semnificativ în primele patru luni ale acestui an.

La două luni avansul era de peste 50%, față de perioada similară din 2015, în timp ce la patru luni s-a ajuns la 44,8% (circa 20.000 de tone în plus), ceea ce reprezintă peste 12% din producția locală, potrivit INS. Procesatorii au obţinut, în luna iunie, producţii mai mari faţă de aceeaşi lună din 2015 cu 7,7% la lapte de consum, cu 4,9% la iaurt şi lapte bătut şi cu 1,8% la smântână, în timp ce la brânzeturi, producţia a scăzut cu 6,1%.

Probleme sunt însă peste tot în Europa, inclusiv în Germania și Franța, două state mari producătoare de lapte. În Germania, circa 30% din producători au probleme foarte mari în ceea ce privește lichiditățile, pe fondul prețului mic, fiind obligați să negocieze cu băncile, potrivit asociațiilor din sector. La fel ca și producătorii francezi, producătorii de lapte germani s-au confruntat cu o prăbușire a prețului, urmare a embargoului impus de ruși, a presiunii impuse de rețelele de distribuție, dar și din cauza eliminării cotelor de lapte care au permis vreme îndelungată o plafonare a producției.

Pentru nemți, embargoul rusesc este cu atât mai greu, cu cât spre Rusia  erau direcționate cantități importante de brânzeturi. Datele asociațiilor de profil arată că prețul la lapte s-a micșorat cu 27 de cenți în nordul Germaniei, cu 10 cenți mai puțin față de media ultimului an. Acest nivel pune în pericol multe exploatații, mai ales în cele în care s-au realizat investiții în vederea majorării șeptelului după eliminarea cotelor.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.