Este week-end, atunci vine și lădița cu legume direct la tine acasă

0
- Reclamă -

În ultimii ani, a devenit aproape o modă ca o dată sau chiar de două ori pe săptămână producătorii români de legume, fie că vorbim de afaceri de dimensiuni medii sau mai degrabă modeste, să livreze orășenilor lădița cu legume. Nu trebuie decât să faci comanda și primești legume proaspete, delicioase și naturale direct la tine acasă, după cum spun promotorii acestui tip de business.

Un astfel de pachet are în general până la 10 kilograme, costul este în jur de 50-60 de lei în această perioadă a anului, și include o gamă largă de legume, de la roșii, castraveți, morcovi, păstârnac până la dovlecei sau verdeață. Dacă la început, pentru unii a fost mai mult un mijloc de a scăpa de producția în plus din gospodărie, cu timpul lucrurile au evoluat, iar ‘’afacerea’’ s-a dezvoltat, construindu-și chiar un nume pe piață. Exemplele nu sunt deloc puține. Doar un exemplu: Verde Bun din Iași a devenit un brand pe piață datorită ofertei bogate, dar și a varietății sortimentale. Oferta include legume de sezon, dar și rucola, plante aromatice: busuioc, gulii, mangold sau kale. Legumele sunt mai mici decât cele din comerț, chiar dacă au aceeași vârstă, deoarece sunt din semințe bio și nu au fost forțate cu îngrășăminte chimice, după cum susțin fondatorii acestui business.

Este vorba de Cristina și Claudiu Ivașcu, doi tineri cu studii superioare, care fac legumicultură la Voinești, în apropiere de Iași. Pentru că nu au producție mare, nu-și permit să lucreze cu supermarketurile, așa că livrează mai mult la restaurante, în general plante aromatice, sunt prezenți și pe piețele din Iași, iar pentru doritori pot livra și coșuri cu legume, după cum spune Cristina.

Și bucureștenii se pot bucura de legume de vară culese direct din grădină chiar de ei sau pot aștepta lădița direct la scară. Își pot face chiar și un abonament dacă vor să fie siguri că vor avea legume asigurate pe toată durata verii. La familia Moise, din Periș, de exemplu, un abonament scurt, de vară, care oferă cel puțin 6 livrări pe parcursul lunilor august și septembrie, costă 400 de lei (+ 15 lei fiecare transport). Pentru cumpărătorii ocazionali, prețul pentru o singură lădiță mică este de 60 de lei, iar pentru una mare 100 lei, potrivit informațiilor de pe contul de pe FB.

Iar astfel de afaceri s-au dezvoltat peste tot în țară, la Brașov, Constanța sau Cluj. Este un drum pe care merg tot mai mulți producători din mediul rural, care reușesc să satisfacă cererea de legume naturale venită din partea orășenilor.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.