Nu se știe ce stocuri sunt în depozitele de cereale

0
- Reclamă -

Bogdan Iliescu, consultant în agribusiness, susține că în România niciun depozit de cereale din cele 4.400 de depozite existente, cu o capacitate de 18,8 milioane de tone, nu este licențiat de către Ministerul Agriculturii după legea 101/2014, ci după vechea legislație (Legea 2002/141). Aceasta înseamnă că în cazul în care certificatele de depozit ar fi funcționale, agricultorii nu ar avea ce face cu ele, deoarece niciun depozit nu este licentiat după noua lege 101/2014. Consultantul mai afirmă și că nimeni nu știe care sunt stocurile în depozitele de cereale și prin urmare care este capacitatea reală de stocare a României.

„Pe acte la MADR scrie 4.400 de depozite cu 18,8 milioane de tone. În calculele mele sunt 2.200 de depozite cu 12,5 milioane de tone. Care sunt cifrele reale, ale lor sau ale mele?”, se întreabă Iliescu.

El mai atrage atenția și asupra faptului că mai nou pe legea 101/2014 si normele de aplicabilitate ale acesteia, se creditează și garantează firma și nu stocul. Aceasta înseamnă că, potrivit normelor europene, pe lângă bancă și alte comisioane care ajung la 3,5%, mai avem și comisionul de garantare de 3-3,5% în funcție de gradul de risc al schemei.

Vezi pe AgroTeca.ro şi Comerțul cu cereale a explodat în ultimii cinci ani – Rabobank

Depozitele de cereale, fără asigurări de furt!

„Ce schemă normală la cap, în aceste zile acordă un credit pe stoc la 7% dobândă fermierului? Este fezabilă sau nu? Normal că nu ! Există și aici soluție, dar trebuie voinţă!”, atrage atenția Iliescu.

Un alt aspect important este și absența asigurării de furt sau a unui fond de compensare, după cum susține consultantul în agribusiness.

- Reclamă -

Rapița, vedeta anului

Prețurile au crescut timid  atât la grâu, cât și la porumb (în săptămâna 23), iar rapița pare a fi vedeta acestui an, spune Bogdan Iliescu. El adaugă că din discutiile pe care le-a avut cu fermierii, a observat foarte multe aspecte pozitive în ceea ce privește producția din 2016, dar și o îngrijorare cu privire la legile care guvernează domeniul agriculturii, în special în ceea ce privește APIA și subvențiile.

În perioada menționată, prețul unei tone de grâu era de 164 euro în portul Constanța (FOB C-ța), porumbul  a ajuns la 168 euro, orzul furajer – 150 de euro, iar semințele de floarea soarelui – 390 de euro.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.