Legea vânzării terenurilor sau cum se desființează o țară pe timp de pace

0
- Reclamă -

În România, nu există date clare cu privire la suprafețele agricole cumpărate de către străini. În lipsa unor informații oficiale, toată lumea își dă cu părerea, de la miniștri, parlamentari, șefi de confederații, până la  agricultori. Situația este cu atât mai gravă cu cât s-a ajuns ca aproximativ   40% din terenurile agricole din România să intre pe mâna unor investitori străini, iar numai într-un singur an să fie scoase la vânzare un milion de hectare.

Toate aceste problemele, dar și multe alte aspecte vor fi abordate în cadrul celei de-a XI-a ediție a „Conferințelor AGROstandard”, cea mai importantă serie de evenimente de profil din România din perspectiva numărului și a diversității subiectelor abordate. Conferința “Legea vânzării terenurilor sau cum se desființează o țară pe timp de pace”, va avea loc în data de 17 iunie în Aula Magna a Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS) din bd-ul. Mărăști nr. 61, Sector 1, București, începând cu ora 09.30.

Organizatorii evenimentului sunt publicația AgroStandard și TMT PR, în parteneriat cu Academia de Știinte Agricole și Silvice din București, marile confederații de fermieri – Pro AGRO, Alianța ROPAC, Confederația Asociațiilor Tărănești din România (CATAR) și Camera de Comerț România – Israel.

La eveniment vor participa circa 250 de fermieri din toate confederatiile, presedinti de confederatii agricole, oficiali guvernamentali, directori din institutii subordonate MADR, banci, companii, ambasade, camere de comert, presa centrala si de specialitate.

agrostandard irimescu

Printre speakerii invitați se numără Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară, vicepreședinte ASAS, Laurențiu Baciu, președinte LAPAR, Emil Dumitru, președinte Pro Agro, Claudiu Frânc, președinte Alianța ROPAC, Gheorghe Vlad, președinte CATAR, Avram Fițiu, președinte Agro Ecologia , Jean Valvis, președinte Coaliția pentru Dezvoltarea României, Ilie Haralambie Mitea, președinte Agenția Domeniilor Statului, Radu Ștefănescu, director general  Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Emil Drăghici, președinte Asociația Comunelor din România.

- Reclamă -

Teme abordate:

1.   Cât teren a fost cumpărat de către străini până acum în România?
2.   Este România un caz unic în istoria lumii în materie de înstrăinare a terenurilor? Cum s-a ajuns aici?  ?
3.   Statul trebuie să aibă drept de preempțiune la cumpărarea terenurilor? Trebuie limitată mărimea exploatațiilor? Ce se mai intamplă cu terenurile ADS? Ce se mai poate face?
4.   Modificarea tardivă a legii, o simplă frecție la un picior de lemn? De ce abia acum se pune problema modificării legii?
5.   Cine sunt vinovații? Se poate vorbi despre subminarea economiei naționale în acest caz? Se impune reincriminarea acesteia în Codul Penal?
6.   Are Romania vreo obligație față de cetățenii UE în condițiile lipsei de reciprocitate? Avem vreo obligație față de cetățenii non-UE? Concurența neloială crasă la vânzarea terenurilor intre români și străini? Legea, o piedică în calea românilor?
7.   Cadastrare reloaded? Până când?
8.   Este România în pragul unei iminente crize alimentare pentru că nu mai are controlul asupra producției și distribuției produselor alimentare?
9.   De ce există frenezia vânzării terenurilor arabile? Când și cum s-a pierdut legătura românilor cu pământul?

Mai multe despre “Conferintele AGROstandard” puteti gasi la urmatorul link – http://www.agrostandard.ro/category/dezbateri

Conferintele AGROstandard cuprind trei secțiuni:

•    o componentă de comunicări tehnice, ultraspecializate pentru sectoare specifice ale agriculturii
•    un incubator de afaceri, în fapt o sesiune de networking care reuneșe fermieri cu proiecte specifice, asociații de fermieri, bănci, firme de leasing, companii de asigurări, precum și dealeri de echipamente, utilaje agricole și input-uri
•    miniexpoziție de produse și utilaje agricole, astfel încât participanții la conferință să poată lua contact direct cu ultimele noutăți de pe piață.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.