Strategia pe șapte ani a agriculturii. Ce au discutat miniștrii de resort din grupul de la Vișegrad

1
videoconferință Vișegrad
Marius Micu, Dana Rebega (arhiva personală, Facebook)
- Reclamă -

Cele mai noi elemente care vizează strategia pe șapte ani a agriculturii europene s-a discutat miercuri, 21 aprilie 2021, la Vișegrad.

La videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul amintit anterior, alături de reprezentanții Bulgariei, Croației, României și Sloveniei, din partea României a participat secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Marius Micu.

„Astăzi, împreună cu Directorul Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală – AM PNDR, Dana Rebega, am avut ocazia să particip la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Vișegrad și Bulgaria, Croația, Slovacia și România. În cadrul acestei reuniuni s-au discutat subiecte de interes pentru fermieri, precum: Planul Național Strategic 2023-2027, Pactul Verde European, importanța asocierii și cooperării dintre fermieri, Strategia «De la fermă la consumator» și reforma PAC post-2020.

Reuniunea s-a finalizat prin adoptarea unei declarații comune a miniștrilor prezenți, referitoare la oportunitățile și provocările exploatațiilor agricole ca urmare a aplicării Strategiei «De la fermă la consumator». Poziția statelor a fost ca recomandările formulate de Comisia Europeană, privind obiectivele acestei strategii, în cadrul planurilor PAC, să fie considerate drept orientări fără caracter juridic obligatoriu”, a scris pe pagina sa de Facebook, Marius Micu.

Priorități ale PNS 2023-2027

Potrivit unui comunicat de presă al MADR remis ulterior videoconferinței, Planul Naţional Strategic (PNS) 2023-2027, aflat în curs de elaborare și discutat intens la videoconferință, se va axa pe consolidarea mediului asociativ şi îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în lanţul agroalimentar.

În ceea ce privește poziţia României față de Pactul Ecologic European şi Strategia „De la ferma la consumator”, specifică sectorului agroalimentar românesc reprezintă „foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru o economie durabilă”.

„Noua Politică Agricolă Comună are un rol esenţial în gestionarea tranziţiei către un sistem alimentar sustenabil şi în consolidarea eforturilor fermierilor de a contribui la obiectivele climatice şi de mediu. Se doreşte integrarea acestor obiective în noul PNS. Prin Planul Naţional Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie şi întinerirea generaţiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în cadrul lanţului agroalimentar”, se mai scrie în comunicat.

- Reclamă -

Totodată, în noul PNS vor fi definite măsuri şi intervenţii care să contribuie decisiv la reducerea vulnerabilităţii veniturilor fermierilor faţă de factorii externi, inclusiv faţă de schimbările climatice.

Potrivit vocilor autorizate ale MADR, în viitoarea perioadă de programare PAC 2023-2027 se va acorda o atenţie deosebită dezvoltării formelor asociative. Astfel, PNS 2023-2027, aflat în curs de elaborare, se va axa pe consolidarea mediului asociativ şi îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în lanţul agroalimentar.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.