Studiu. 25% din terenurile de pe Terra, mai uscate dacă temperaturile cresc cu 2°C

0
Burila-Mare-teren-nisipos-temperaturile-ridicate-terenuri-uscate-studiu
- Reclamă -

Cel puţin un sfert din suprafaţa Pământului va deveni «considerabil» mai uscată dacă obiectivul de a menţine încălzirea globală la un procent de sub 2 °C nu este atins, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change.

Dacă omenirea reuşeşte să menţină încălzirea la 1,5 °C, atunci «aridizarea» s-ar reduce la două treimi din terenurile avute în vedere în cazul scenariului cu 2 °C.  În cazul în care obiectivul de 1,5 °C este atins în sudul Europei, sudul Africii, Americii centrale, al coastei australiene şi al Asiei de Sud-Est (zone care asigură peste 20% din populaţia mondială la acest moment) «se evită o aridizare importantă», a explicat pentru AFP unul din autorii studiului, Su-Jong Jeong, de la Universitata de Ştiinţă şi Tehnologie din Shenzhen, China.

Când terenurile devin mai uscate, degradarea solurilor şi deşertificarea se accelerează, fel ca şi biodiversitatea, în mod special plantele şi arborii indispensabili pentru a absorbi CO2, responsabilă pentru schimbarea climatică. Aridizarea aduce cu ea seceta şi incendiile.

Citește și: 2017, anul recordurilor absolute la APIA

 

Oamenii de ştiinţă care au realizat studiul se bezează pe proiecţiile a mai multor modele climatice. Ei consideră că o creştere a temperaturilor de 2 °C – care ar putea fi înregistrată în perioada

2052 -2070 – va face ca între 24 % şi 32 % din suprafaţa terestră să devină mai uscată. Aceasta nu înseamnă că zonele respective vor deveni aride, ci mai uscate decât în prezent. Dacă obiectivul de 1,5 °C este atins, doar 8- 10 % din terenuri vor deveni mai uscate, a precizat Su-Jong Jeong.

- Reclamă -

În virtutea acordului de la Paris, statele s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Pe baza acestor angajamente naţionale, planeta se îndreaptă spre o încălzire de +3 °C. O creştere de cel puţin 1°C a provocat mai multe precipitaţiiar şi creşterea nivelului mediu al oceanelor.

Sursă foto: www.jurnaluldedrajna.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.