Experții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului București (INCDPM) atrag atenția publicului larg asupra faptului că în prezent pe cursul fluviului Dunărea se mai regăsesc doar patru specii de sturioni, din cele 6 existente la sfârșitul secolului trecut. Trei dintre acestea, spun experții, sunt critic amenințate cu dispariția potrivit CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Aceștia acuză ANPA că nu se implică în combaterea fenomenului.
De mii de ani morunul, nisetrul și păstruga migrează pe toată perioada anului din Marea Neagră pe cursul Dunării, dar se reproduc numai în sezonul de primăvară, după care, atât puii rezultați, cât și adulții se întorc în mare, mai transmit specialiștii printr-un comunicat de presă remis de instituție.
În acest context, INCDPM consideră că are obligația de a face toate demersurile tehnico-științifice și administrative pentru ocrotirea acestor specii ce intră în componența patrimoniului natural și cultural al Românei, astfel încât să asigure posibilitatea de reproducere și refacere a stocurilor, evitând posibile sancțiuni (infringement) din partea Comisiei Europene.
Citește și: Daea: „O treime din fermele de porci autohtone se află într-o situație extraordinar de grea”
În altă ordine de idei, institutul, prin reprezentantul legal PhD. Deák György, conducătorul proiectului „Monitorizarea impactului asupra mediului a lucrărilor de îmbunătățire a condițiilor de navigație pe Dunăre între Călărași și Brăila, km 375 – km 175” a făcut numeroase demersuri către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) de a respecta legislația în vigoare și de a sprijini cercetarea în vederea obținerii unui volum informațional unic pe plan mondial prin care România să poată justifica reprezentanților Comsiei Europene faptul că sunt îndeplinite îndatoririle asumate față de protejarea mediului. Pentru a întări necesitatea sprijinului din partea ANPA, domnul Deák György afirmă faptul că peste 65% din exemplarele monitorizate de către INCDPM au fost braconate în perioada 2011-2016, prejudiciile fiind uriașe.
ANPA nu se implică în combaterea braconajului, spune INCDPM
Din păcate, ANPA nu are capacitatea sau nu dorește a se implica în combaterea fenomenului de braconaj, iar rezultatele negative provocate de limitarea pescuitului științific la o cotă sub necesarul solicitat de cercetători se va vedea în viitorul apropiat.
INCDPM informează autoritățile direct interesate, precum și publicul larg că în data de 24.04.2017, ora 22:50, sturionul (cod 12S25) a traversat zona construcțiilor hidrotehnice/ pragul de fund vechi și pragul de fund nou de pe brațul Bala către habitatele de reproducere localizate amonte de km 350 al Dunării. Pentru obținerea acestui rezultat, experții au monitorizat intens sectorul dintre km 43 al brațului Borcea și brațul Bala cu scopul protejării exemplarului de eventuale acțiuni de braconaj și pentru a determina în detaliu comportamentul acestuia în zona amintită. În acest sens s-au folosit stații fixe de monitorizare, echipamente de urmărire mobilă și s-au făcut măsurători pentru determinarea și corelarea parametrilor hidrodinamici existenți. În imaginele de mai jos sunt prezentate datele de identificare ale sturionului (fișă de identificare ihtiologică) și o hartă unde este prezentat traseul parcurs din data de 02.04.2017, când a pătruns în zona monitorizată intensiv și 24.04.2017, când sturionul a trecut de zona pragurilor de fund.