Leuşteanul este una dintre cele mai îndrăgite plante în bucătăria românească de unde nu lipseşte nici iarna când e consumat uscat sau congelat. Purtat la gât, ca amuletă, aduce noroc, transformat în ceai, vindecă răcelile, pus în ciorbe, le face irezistibile.
Leuşteanul (Levisticum officinale) este o plantă perenă, cu frunze compuse, tulpină groasă ce poate ajunge la înălţime de 2 m şi rădăcină pivotantă. Florile apar vara, sunt galbene şi au formă de umbrelă.
Leuşteanul -plantare
Leuşteanul este o plantă care preferă solurile argiloase sau argilo-nisipoase, se dezvoltă și în zonele cu umbră sau semi-umbra, suportă gerurile şi este în general, puţin pretenţioasă.
În culturi, este necesară eliminarea buruienilor. Semănarea răsadurilor se face primăvara sau toamna, în septembrie. Se recomandă o distanţă de 25 cm între răsaduri şi 60 cm între rânduri.
Beneficiile leuşteanului
Leuşteanul este originar din Europa şi Asia, iar beneficiile sale sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. În Anglia, leuşteanul este folosit în prepararea unui lichior ce se amestecă cu coniac şi se serveşte în timpul iernii. În Olanda, se foloseşte la prepararea mâncării de sparanghel.
VEZI: Leurda (Allium ursinum), un tonic natural pentru inimă
Pentru a-şi păstra proprietăţile, leuşteanul nu trebuie preparat termic, adăugându-se în mâncăruri după ce acestea au fost luate de pe foc. Că tot se apropie sezonul meselor în curte, la umbra pomilor, iată o reţetă faimoasă din care leuşteanul nu putea să lipsească:
Borş de miel cu leuştean –reţeta lui Păstorel Teodoreanu
Cureţi carnea de pieliţă şi-o bagi în apă rece, unde o laşi o ora. Fierbi într-o oala doi litri de apă cu sare, în care adaugi 1-2 morcovi, o ţelină întreagă, dar nu tăiată, ci numai crestată şi 100 gr ceapa tăiată mărunt. Laşi legumele să fiarbă şi speli carnea în mai multe ape reci. Când legumele sunt aproape gata, bagi şi carnea la fiert.
După ce a fiert împreună cu legumele circa 15 minute, acreşti cu borş şi laşi să mai tragă un clocot. Tragi apoi oala de la foc, îi adaugi 2-3 legături de ceapa verde, calită în 80 gr grăsime, precum şi mărar, pătrunjel şi leuştean, tocate mărunt.
Poftă bună!
Autor: Dana Canari – biolog
[…] Citește și Leuşteanul: beneficiile unei plante magice care aduce noroc […]
[…] Vezi și Leuşteanul – beneficiile unei plante magice care aduce noroc […]