Peștele cu metale grele ar fi trebuit depistat de reprezentanții ANSVSA

2
- Reclamă -

Rețeaua descoperită de polițiștii români, care aducea pește cu metale grele, acționa și în Italia, Franța, Spania și Ungaria.

Anchetatorii au făcut sute de percheziții în toate aceste țări, însă cele mai multe au fost în județele de la noi. Zeci de tone de pește și produse au fost confiscate, acestea au fost pescuite ilegal în ape poluate. Nu este exclus ca anumite cantități să fi ajuns pe piață și încă să fie la vânzare. Procurorii au deschis anchete penale.

Români, unguri, francezi și italieni au format o uriașă grupare infracțională, care făcea contrabandă cu pește plin de substanțe otrăvitoare.

Citește și Lavanda, gustarea sănătoasă cu miros divin

Membrii rețelei capturau ilegal peștele în Italia, Franța și Spania, în ape poluate industrial cu metale grele, inclusiv mercur, în care pescuitul era interzis, ca de exemplu fluviile Ebru din Spania și Pad din Italia.

Produsele erau transportate și vândute în România.

Primul lot a fost interceptat anul trecut, la Nădlac, iar rezultatele testelor de laborator i-au înspăimântat pe anchetatori.

- Reclamă -

Procurorul de caz spune că peștele era transportat și preparat spre vânzare în condiții total improprii și  lansează un atac împotriva celor de la ANSVSA.

Teodor Niță, procuror, Parchetul Curții de Apel Constanța: „Am cerut punctul de vedere oficial al Autorității Naționale Sanitar Veterinare, structurile teritoriale personal nu prea le-am înțeles de ce acționează așa, o să înțelegem pentru că urmează să îi întrebăm (…) De multe ori fără nicio verificare, ‘peștele e bun’. Am pus o întrebare în mintea mea, dacă cumva i-ar plăcea să-i facă o saramură maică-sii”.

Medicii și specialiștii în nutriție trag însă un semnal de alarmă. Metalele grele din carnea de pește pun în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor.

În România ar fi ajuns în jur de 500 de tone de pește plin de otrăvuri, cu ajutorul unor documente falsificate prin sistemul achizițiilor intracomunitare, spun anchetatorii. Transporturile care nu au fost depistate de polițiștii români ar fi ajuns în zeci de depozite piscicole din mai multe județe.

Citește și Leuşteanul: beneficiile unei plante magice care aduce noroc

Gruparea pusese la punct un sistem eficient, diferit de modelul de organizare clasic al rețelelor de contrabandiști și traficanți.

Pentru a destructura rețeaua, numai într-o singura zi anchetatorii au făcut 150 de percheziții în România și 115 în Spania, Italia, Franța și Ungaria.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Rețeaua descoperită de polițiștii români, care aducea pește cu metale grele, acționa și în Italia, Franța, Spania și Ungaria. Anchetatorii au făcut sute de percheziții în toate aceste țări, însă cele mai multe au fost în județele de la noi. Zeci de tone de pește… Cititi mai multe aici: Peștele cu metale grele ar fi trebuit depistat de reprezentanții ANSVSA […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.