Proiectul de lege privind dublul standard prevede sancționarea cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri

1

Proiectul de lege privind dublul standard prevede sancționarea comercializării produselor şi serviciilor „falsificate supuse dublului standard” cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. Proiectul este iniţiat de Liviu Dragnea şi Valeriu Steriu și a fost depus marţi la Parlament.

„În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege producerea şi comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în alte state membre, în condiţiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziţie sau caracteristici diferite nejustificate”, arată proiectul.

Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepseşte cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de 6 luni. Produsele respective se vor confisca şi se vor retrage de la vânzare, mai prevede proiectul.

Citește și ”Dublul standard este o realitate, nu o ficţiune”

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard, mai prevede textul.

„Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele şi serviciile către consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor’, fiind citate mai multe directive şi regulamente europene.

„Este un proiect angajat de Liviu Dragnea nu doar pentru această campanie. Cu ceva timp în urmă, noi am constatat… deci, din 2017 există studii ale Ministerului Agriculturii, nu doar în România, şi în Cehia, Polonia şi Ungaria au fost indentificate foarte multe produse nu doar agroalimentare, ci şi detergent şi cosmetice care au oarecum compoziţii diferite şi un ambalaj identic. În Vestul Europei e un anumit tip activ la detergenţi, de exemplu, în Estul Europei acelaşi ambalaj cu substanţă activă mai puţină. Chiar şi presa a făcut astfel de teste prin laboratoare autorizate sau mai puţin autorizate. Cert este că până acum nu exista posibilitatea penalizării unei astfel de situaţii, chiar dacă vorbeam de un comerţ înşelător”, a afirmat, la Parlament, deputatul PSD Valeriu Steriu.

El a spus că proiectul urmează să fie dezbătut mai întâi în Senat în procedură de urgenţă, astfel încât la sfârşitul lunii iunie să fie adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional.

Citește și SUV: Dacia Duster vs. Mitsubishi ASX vs. Hyundai Tucson

un comentariu

  1. […] Proiectul de lege privind dublul standard prevede sancționarea comercializării produselor şi serviciilor “falsificate supuse dublului standard” cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. Proiectul este iniţiat de Liviu Dragnea şi Valeriu Steriu și a fost depus marţi la Parlament. “În sensul prezentei legi,… Cititi mai multe aici: Proiectul de lege privind dublul standard prevede sancționarea cu amendă de maxim 4% din cifra de … […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here