Daea: „O treime din fermele de porci autohtone se află într-o situație extraordinar de grea”

0
elibereaza daea - minimis
- Reclamă -

Discuțiile despre programul  “Carne de porc” au demarat de ceva vreme, dar din păcate, nu s-a întâmplat mai nimic. La momentul actual, proiectul de act normativ se află la Camera Deputaților și probabil va mai trece ceva vreme până va putea fi aplicat.

Ministrul Agriculturii spune că el era mai mult decât necesar deoarece țara noastră importă canttăți mari de carne de porc, în timp ce efectivele de porci sunt în scădere. Scopul lui este să-i ajute pe producătorii de carne de porc, ceea ce presupune implicit relansarea sectorului, dar și pe agricultori, care ar putea să-și orienteze producția de porumb către sectorul de creștere a porcilor.

”Ce facem cu acest program? În primul rând doresc să îi aducem în situația de a supraviețui pe crescătorii de suine. Din 357 de ferme autorizate în România, care produc 4,3 milioane de carcase, înțelegând porci grași aduși în fața cuțitului și carcasă clasificată dată la consum, sunt într-o situație extraordinar de grea peste 120 de asemenea complexe. 257 dintre acestea au putut să acceadă la subvenția pe care noi am dat-o în acest an, subvenție care în fond înseamnă recuperarea unor cheltuieli pe care ei le fac, de aceea ne ducem cu acest program pentru a-i duce la linia de plutire”, a declarat, joi, la Antena 3, Petre Daea.

VEZI: Daea despre depistarea unui eventual „dublu standard”: Nu căutăm greșeli, ci vrem să descoperim realitatea

petre-daea_ministru-agriculturăEl spune că relansarea creșterii porcilor în România ar trebui să fie o veste bună și pentru producătorii de porumb.  În loc să exportăm cerealele, mai bine să susținem zootehnia locală.

„Păi, este posibil ca astăzi în România să ai doi porci la hectarul de porumb?! Și atunci nu mai pleacă porumbul în exterior, se consumă aici. Cresc efectivele de animale, crește cantitatea de carne, piața este asigurată din produse proprii, porumbul este consumat„, a mai spus Daea.

Programul, care urmează să fie implementat în perioada 2017 — 2020, are alocată suma de 446 de milioane de euro. În 2017 vor fi alocate 86 de milioane de euro de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.