Subvenția pentru usturoi în 2019: se triplează plata pe hectar pentru fermieri

0
usturoi
- Reclamă -

Subvenția la usturoi crește de la 1.000 de euro la hectar la 3.000 de euro la hectar. Ministerul Agriculturii a decis să majoreze suma acordată cultivatorilor români în urma unor consultări cu legumicultorii din sector unde s-a ajuns la concluzia că cuantumul propus anterior nu acoperă tehnologia de cultură a usturoiului. Termenul limită pentru înscrierea în programul de minimis dedicat culturii de usturoi este 15 mai pentru culturile înființate în 2019.

Valoarea sprijinului financiar care va fi acordat beneficiarilor este de 13.950 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Inițial, suma adoptată la nivel guvernamental echivala cu 1.000 de euro la hectar, banii fiind insuficienți, având în vedere că usturoiul este o ce presupune costuri importante pentru înființare.

”În urma analizei datelor comunicate de direcțiile pentru agricultură județene a rezultat o suprafața medie a exploatației de 0,22 ha. Circa 62% din totalul exploatatiile cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse între 0.004 ha și 1 ha. La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezinta 2,2 kg, respectiv 1,41 % din consumul total de legume”, mai subliniază Ministerul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, deficitul de producție la cultura de usturoi cultivat în câmp se datorează costurilor mari de producție, deficitului de sămânță din soiuri autohtone, lipsa gamei de mașini și utilaje necesare aplicării tehnologiei precum și slaba asociere a producătorilor agricoli. Lipsa spatiilor destinate conditionarii (sortare, ambalare etc.) si păstrării corespunzătoare a usturoiului, a creat dificultati în valorificarea producției către piață, ceea ce a condus la creșterea importului de usturoi. 

Citeşte şi Subvenţia 2019 pentru cultivatorii de usturoi

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.