Tabără acuză neatenția față de cercetarea științifică

0
valeriu-tabara-soiri-romanesti-grâu
- Reclamă -

România este dijmuită la această dată de neatenţia faţă de cercetarea ştiinţifică susţine Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şiseşti.

„România este dijmuită la această dată de neatenţia faţă de cercetarea ştiinţifică, exceptând Măgurele, dar cu acest lucru nu rezolvăm problema economiei României, cu atât mai mult în agricultură. Eu am făcut un calcul, sigur nu cu foarte mare precizie, dar nu sunt departe de adevăr, prin care se vede că importăm inputuri agricole de aproape un miliard de euro anual, însă nouă ne trebuie în cercetare ca să ajungem la performanţă şi să garantăm multe lucruri, maximum 200 de milioane euro, de cinci ori mai puţin decât valoarea importurilor”, a declarat Valeriu Tabără.

Vezi mai multe despre Zorele

El a precizat, oferind exemplul Institutului Naţional Francez pentru Cercetare Agricolă (INRA) – institutul de profil din Franţa – care primeşte de la buget 1,2 miliarde de euro pe an, alături de alte patru institute care primesc sume similare, că ASAS, cu 60 de unităţi de cercetare agricolă, ce deţin o suprafaţă de 32.000 hectare, primeşte de la buget mai puţin de 50 de milioane de euro anual.

„La nivelul a 60 de unităţi de cercetare, cu diversitate, cu aşezare extraordinară, care se pot transforma şi în centre de consultanţă tehnică, nu comercială, aşezate la locul lor, aşa au fost concepute de acest mare gânditor care a fost Ionescu-Şiseşti, nu primim nici 50 de milioane de euro. Şi acum, eu cred că sistemul nostru de aşezare pe cercetare agricolă este cel mai performant şi cu cel mai mare potenţial din Europa. Nici Franţa nu are un astfel de potenţial”, a precizat Tabără. Şeful ASAS susţine că în zona legumicolă autorităţile nu au finanţat producerea de soiuri în staţiunile de cercetare din România, dar au lansat programe, cum ar fi „Tomata”, pe care l-a catalogat „un program excepţional, dar care nu are cap”.

 

- Reclamă -

Citește și:Garda de Coastă a confiscat la Sulina 570 de kilograme de peşte fără documente

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.