Valeriu Tabără: De 3-4 ani avem producție de grâu, dar unde sunt banii?

0
- Reclamă -

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că nu doar prețurile reduse la cereale sunt un motiv de îngrijorare pentru agricultori, ci și faptul că aceștia n-au niciun control ’’la Constanța’’ (n.red. –silozuri), atrăgând atenția asupra faptului că România este în pericol să piardă prezența pe piața egipteană, țară care este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial.

’’Este o mare durere faptul că fermierii români n-au niciun control la Constanța. Despre ce producție discutăm? De 3-4 ani avem producție, dar unde sunt banii? De trei ani mie mi se dă o replică, că în 2011 am ieșit în martie și am spus care este situația la grâu, după ce am avut 10% probe făcute la Institutul de Bioresurse Alimentare și am văzut că prețul este în sus. Am ieșit și am spus că avem cel mai bun grâu, s-a vândut cu un leu și ceva kilogramul, în condițiile în care aveam o producție de peste 7 milioane de tone. Tot atunci s-a ieșit la exportul de grâu în Egipt. Atenție, o să pierdem această piață, după toți anii aceștia”, a declarat fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără, prezent la conferința organizată de publicatia Agrostandard.ro/

Tabără și-a exprimat îngrijorarea și cu privire la faptul că ’’nu avem voie ca în România să nu existe în niciun moment o situație clară pentru intervenție în piață’’.

În același timp, este deosebit de grav și ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când după foarte mulți ani nu s-au mai făcut analize de calitate a grâului la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Prețurile la grâu au scăzut semnificativ în acest an, iar din păcate nici prognozele pentru perioada următoare nu sunt deloc optimiste. Egiptul a fost una dintre cele mai importante piețe pentru exporturile românești de cereale.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.