Emil Dumitru: Vreau ca fermierul român să fie tratat precum cel din Germania

0
ferma
- Reclamă -

Condițiile artificiale au blocat practic accesul multor fermieri români la accesarea fondurilor europene. De ce se fac diferențe între fermierii români și cei din statele occidentale, cine a inventat aceste bariere și cum pot fie ele eliminate, acestea sunt doar câteva din temele “fierbinți” abordate în cadrul conferinței Agriculttura Profitabilă. Liderul Pro Agro, Emil Dumitru, și-a arătat nemulțumirea fațăa de modul cum sunt tratați fermierii români de către oficialii de la Bruxelles, dar și de către funcționarii de la agențiile din Româia.

Emil Dumitru: Nu suntem cobaii Europei

Pro Agro, Emil Dumitru
Pro Agro, Emil Dumitru

“Vreau ca fermierul român să fie tratat precum fermierul din Germania. Nu suntem cobaii Europei. Noi (n.red. functionarii români) mergem la comisie în genunchi, nu avem curajul să negociem nimic. Acel inspector (n.red. – inspectorul antifrauda, specializat in conditii artificiale, de la CE care a participat recent la o dezbatere organizata de MADR si AFIR  pe tema ghidului de conditii arificiale in Romania) îmi spune mie că la ei în țară se fac seminarii pentru evitarea condițiilor artificiale și mie, fermier din Romania si Bulgaria imi face ghid. Impactul pe conditii artificiale in Romania este de doar 26 mil. de euro, raportându-ne la 8,8 mld. euro este o corecție artificială foarte mică, să se facă un regulament care să fie general aplicabil și nu am nicio problema. Dar nu eu, fermierul român să fiu judecat, în condiții de deficit de competitivitate, că n-avem voie să mai împărțim nimic din familie. Tata să-mi dea mie o bucată de pământ și suroriii mele alta, acesta este condiție artificială.. Ne-a făcut prezentarea și eram o țară de soți și soții…Până la urmă suntem cetățeni europeni cu drepturi egale“, a declarat Emil Dumitru.

El și-a exprimat nemulțumirea și față de funcționarii români din agențiile statului care mai mult complică hârțogăaria, decât să simplifice treaba.

“Dacă nu veți încerca să creați parteneriate cu fermierii și să simplificați fără să mai țineți foarte mult de această birotcrație care ne ucide zi de zi, că mergem cu geamantanele, cu sacoșele, cu sacii de contracte de arendă, cu tot felul de lucruri, ce-I drept acum nu mai sunt chiar asa, dar anul trecut, eu de exemplu, am depus cerere unică pe suprafață și am terminat vreo trei topuri de hârtie. Dacă plecați de la premisa că noi toți suntem vinovați, nu o să avem agricultură performantă. ….. România nu poate să se transforme intr-o o țară agricolă serioasă decat printr-un parteneriat între fermieri și instituțiile statului care sunt plătite din banii fermierilor, din taxele și impozitele lor. Ar ar trebui să existe un respect reciproc”, a declarat Dumitru.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.