Sectorul de creștere a bovinelor se află într-o situație dramatică, fără să se întrevadă vreo perspectivă de redresare a acestuia, în contextul în care lipsește un sprijin susținut din partea statului, susține Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
În acest context, nu mai miră pe nimeni faptul că efectivele de bovine s-au redus aproape la jumătate într-un interval de timp scurt, iar multe dintre ferme au dispărut.
Numai de la începutul acestui an, în județul Satu Mare, de exemplu, și-au închis porțile 17 ferme, multe dintre ele aparținând unor crescători cunoscuți, cu o activitate îndelungată în sector. Pentru că nu mai pot să țină animalele, în lipsa resurselor financiare, mulți crescători au decis să sacrifice animalele, pentru care primesc un preț mai degrabă derizoriu (în jur de 2 lei pe kg). Nu doar că prețul este de nimic, dar și programarea la abatoare se face cu o mare greutate.
“Dacă în 2008 primeam pentru litrul de lapte un leu și ceva, acum procesatorii ne dau 60-70 de bani pe litru. Nu primim mai mult pentru că aduc lapte din Ungaria la poarta fabricii la un preț de 80 de bani pe litru, cu transport cu tot. Ori acolo, fermierii primesc ajutor 50 de bani pe litru de lapte, dar și bani pentru transportul laptelui de la fermă la procesatorul din România“, a declarat Frânc la conferința organizată la ASAS de AGROSTANDARD.RO.
Așa se explică și faptul că piața internă a fost invadată în ultima vreme de lapte adus din afară, fie că vorbim de lapte crud sau pasteurizat. Nu mai vorbim de schimbarea etichetelor la lapte, o practică tot mai des întâlnită pe piața locală.