Să faci agricultură ecologică în România, într-un sat amărât din județul Vaslui, ar putea fi o șansă pentru un tânăr antreprenor. Departe de orice așezare, fără drum, fără riscul poluării culturilor, pare aproape locul ideal pentru o astfel de activitate. Din păcate, lista lungă a problemelor întâmpinate la tot pasul îl fac pe tânărul antreprenor Tudor Cojocaru să ia în calcul chiar și o posibilă relocare a business-ului.
Cel mai greu la Avramești îi este când plouă și nu poate intra nicio mașină până la fermă, situată la circa 50 km de orice așezare – oricum nu există drum- și este nevoit să care producția cu căruța până la mașină. Nici de electricitate nu poate fi vorba. De ajutor de la primărie, nici gând. Ca să rezolve aceste probleme ar avea nevoie de vreo 18.000 de euro, așa că deocamdată nici vorbă să se schimbe ceva.
Nici cu forța de muncă nu stă mai bine, acum de exemplu a fost nevoit să oprească livrarea de legume pentru că nu are cine să culeagă producția. Și aceasta pentru că este greu să găsești oameni care să vrea să muncească pe o leafă de 1.000 de lei pe lună în condițiile în care ajutorul social de la primărie este de 500 de lei. Și atunci de ce să mai muncească localnicii când oricum primesc bani de la stat?
Tănăr fermier: Cea mai mare problemă a agriculturii românești este capitalul foarte scump
Nutrivega este un business fondat în urmă cu câțiva ani de o familie din Bacău, care a înființat la Avramești o fermă bio cu ajutorul unei familii din localitate. Comenzile se fac online, iar producția este livrată în weekend. Nu este foarte mare, vorbim de 500-600 kg pe săptămână, motiv pentru care Tudor Cojocaru nici nu poate intra în magazin… Sunt însă destui orășeni care îi apreciază munca și îi sunt clienți fideli.
[…] Vezi și Provocările unui tânăr antreprenor: ”N-am drum și nici curent” […]