Tănăr fermier: Cea mai mare problemă a agriculturii românești este capitalul foarte scump

1
- Reclamă -

Decapitalizarea fermierilor autohtoni este una dintre problemele cale mai mai mari cu care se confruntă agricutura românească. În lipsa unor programe coerente de susținere din partea statului, multe dintre fermele românești, în special cele de dimensiuni medii și mici, sunt sortite falimentului. Situația este și mai grea când vine vorba de tineri, cu atât mai mult cu cât aceștia reușesc cu mare dificultate să găsească finanțare pentru a-și dezvolta propria afacere.

„Marea problemă a agriculturii în general este capitalul foarte scump. Tinerii nu au acces la capital și mă refer la credite bancare subvenționate. Știm foarte bine că România nu poate să subvenționeze creditele pentru că este împotriva politicii Uniunii, dar nu nici putem să lăsăm proiectele mici să moară. Dacă nu există o continuitate pentru acești fermieri mici prin acordarea de credite cu dobânzi mici, ei nu o să reușească niciodată să reziste pe piață” a declarat la Indagra Larisa Ene, un crescător de porci care deține o fermă cu 2.000 capete/serie în județul Buzău.

Străinii au prioritate la cumpărarea de terenuri

Din păcate, nici când vine vorba de achiziția de terenuri tinerii fermieri, ca de altfel, toți agricultorii români, nu stau mai bine. În ciuda promisiunilor de încurajare a achizției de terenuri de către români venite din partea autorităților, puțini sunt cei care au reușit să cumpere terenuri, mai ales că străinii oferă prețuri mai mari

Citește și: Fermier: Serviciile lipsesc cu desăvârșire în mediul rural

„Terenul trebuie să se întoarcă în proprietatea românilor. Ar trebui să existe credite structurate astfel încât românii să poată să preia suprafețele de teren care se vând. Ar trebui să fie dată o lege care să nu mai aibă portițe pentru străini. Au venit și au cumpărat teren cu 1.000 euro/ha, ba chiar cu 10 milioane de lei vechi acum cinci ani. Pur și simplu și-au bătut joc de țăranul român. Cum pot eu să concurez cu un străin când cumpăr teren când el vine cu un capital cu o dobândă de 1%? Vreau să ni se  creeze aceleași premise să putem negocia în același mod”, a mai afirmat Larisa Ene.

Sursă foto: www.gettyimages.com

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.