Țara de origine și procentul de lapte praf, informațiile obligatorii pe eticheta laptelui

1
- Reclamă -

Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a adoptat ieri raportul pentru proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum, precum și a produselor lactate. În cadrul ședinței au fost votate o serie de amendamente privind etichetarea corectă a laptelui de consum, dintre care cele mai importante vizează folosirea termenului de “produs românesc” doar pentru produsele obținute exclusiv din lapte provenind din ferme autohtone, precum și includerea pe ambalaj, după caz, a procentului în care s-a folosit lapte praf pentru obținerea produsului final.

Informațiile obligatorii care trebuie inscripționate pe etichetă laptelui, în câmpul vizual, vor trebui să includă:

A) denumirea produsului alimentar;

B) lista ingredientelor folosite;

C) cantitatea netă a produsului alimentar;

D) data durabilității minimale sau data limită de consum;

- Reclamă -

E) condițiile speciale de păstrare și /sau condițiile de utilizare;

F) țara de origine și locul de proveniență a laptelui crud materie primă pentru consum;

G) denumirea ambalatorului și marca de identificare;

H) numele, denumirea comercială și adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum;

I) declarația nutrițională;

J) conținut de grăsime exprimat în procente;

K) procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat.

Pentru laptele și produsele lactate care provin de la alte specii decât de la vaci de lapte, se va specifica specia de la care provine. Modificările de compoziție vor fi clare pe etichetă: îmbogățirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conținutului de lactoză prin conversia în glucoză și galactoză.

Mențiunile obligatorii suplimentare care se introduc pe câmpul vizual sunt:

A) dreptul de a înscrie pe etichetă produsului finit mențiunea “Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivolițe, oi și capre, fără a avea în compoziție înlocuitori de lapte sau lapte praf;

B) dreptul de a înscrie pe etichetă produsului finit mențiunea “Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România.

“Potrivit raportului adoptat astăzi, produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma Conține lapte praf în proporție de %. Producerea, expunerea spre vânzarea și/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte se va sancționa cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei și retragerea pe timp de 6 luni a autorizației de funcționare a producătorilor sau comercianților, după caz. Etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum și produsele lactate vor trebui să fie inscripționate clar, ușor de înțeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea și trasabilitatea produselor”, a declarat deputatul Liviu Harbuz, prim-inițiator al propunerii legislative.

După votul favorabil primit în Comisia pentru agricultură, proiectul de lege merge la votul final din Camera Deputaților

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.