Târg în curtea Ministerului Agriculturii

1
- Reclamă -

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) găzduieşte timp de trei zile, în perioada 9 – 11 octombrie, un eveniment dedicat produselor agroalimentare româneşti, bucureştenii fiind aşteptaţi cu o gamă variată de astfel de produse din toate zonele ţării.

 

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ajunsă la cea de-a şaptea ediţie, „Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti” va fi organizată cu sprijinul Asociaţiei „Produs de Cluj” şi al producătorilor români, între orele 8:00 – 18:00, printr-o expoziţie cu vânzare de produse agroalimentare româneşti.

„Cumpărând româneşte putem sprijini producătorii români, arătându-le respectul pentru munca şi dragostea lor de ţară şi pământ. Avem produse bune şi de calitate care merită să fie apreciate şi recunoscute. Împreună vom învăţa să cumpărăm româneşte şi să iubim tot ceea ce ţine de identitatea etnică şi culturală a ţării noastre: tradiţii, obiceiuri şi preparate autohtone”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale şi sisteme de calitate europene, produse atestate tradiţional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, precum Indicaţie Geografică Protejată (IGP) sau Specialitate Tradiţională Garantată (STG), produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, miere, dulceţuri.

De asemenea, sub marca Asociaţiei „Produs de Cluj” vor fi prezente preparate obţinute de micii producători prin valorificarea materiei prime din arealul geografic al Ardealului: produse din lapte şi carne, fructe uscate şi proaspete, miere şi produse apicole.

- Reclamă -

Din judeţele Argeş, Sibiu şi Tulcea vor fi expuse spre comercializare produse care au dobândit protecţie europeană şi reprezintă cartea de vizită a României în materie de gastronomie şi păstrarea tradiţiilor şi valorilor europene: Magiun de prune Topoloveni (AG)- IGP din anul 2011, Telemea de Sibiu (SB) – IGP din anul 2019, Scrumbia de Dunăre afumată (TL) – IGP din anul 2018, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – IGP din anul 2021, Salată tradiţională cu icre de crap (TL) – Specialitate Tradiţională Garantată STG din anul 2021.

Totodată, agricultura ecologică va fi reprezentată la târg de un producător din judeţul Argeş, care va aduce diverse sortimente de miere: miere de salcâm, polifloră, tei, faguri, amestec de miere cu cătină şi propolis cu cătină.

„Iubitorii de peşte vor putea alege dintr-o gamă largă de produse din păstrăv de la Păstrăvăria Buşteni, înregistrate ca produse montane, precum: Păstrăv Zamorean, Păstrăv zamorean Morcovit, păstrăv jăruit, Păstrăv Prăvălit şi Proţăpit, Păstrăv în zamă de roşii, Tocană de păstrăv cu legume, Tocană de păstrăv jăruit cu legume, Păstrăv murărit pe zamora, Păstrăv în osâză de legume, Pate de ficat de păstrăv zamorean, Fluştuc de păstrăv-Curcubeu. De asemenea, se vor regăsi produse atestate tradiţional din Tulcea de la membrii grupului aplicant RO-Pescador: Sardeluţă „deltaica” marinată în ulei, Sardeluţă „deltaica” marinată în ulei picant, Batog „deltaica” de crap argintiu, Batog „deltaica” de somn, Pastramă „Deltaica” de somn”, se arată în comunicatul citat.

Prolemn susține montarea de centrale pe biomasă

La târg vor fi prezenţi şi producători din judeţul Vâlcea, cu produse tradiţionale atestate din categoria băuturilor spirtoase: „Ţuică Tăria lui Cătălin” şi „Rachiu din fructe Tăria lui Cătălin”, dar şi băutura spirtoasă „Ţuică Sordony de Horezu”, care urmează etapele înregistrării ca indicaţie geografică pe un sistem de calitate.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.