Taro, o plantă cultivată de mii de ani

0

Taro (Colocasia esculenta) este o plantă erbacee, originară din Asia de sud-est care aparține familiei Araceae, familie din care mai fac parte și Anthurium, calla și rodul pămȃntului. Se mai numește eddo, dasheen şi urechile elefantului.

Se cultivă în zona tropicală pentru tuberculii săi mari, rotunzi, care amintesc de nucile de cocos. Aceştia au un conținut crescut de amidon. Se gătesc sau se transformă în făină din care se fac budinci și produse de patiserie. Cruzi sunt toxici ca și frunzele de altfel.

Planta are o tulpină ce ajunge la 1,5 m ȋnălţime. Frunzele sale sunt mari, având o lungime de 40 cm, triunghiular ovate, simple, cu pețiol lung de 0,8-1,2 m. Se consumă gătite precum spanacul.

Tuberculii și frunzele au un conținut ridicat de proteine, fibre, fosfor, potasiu, calciu, fier, cupru, magneziu, vitamina C, vitamina B6 şi vitamina E, taro făcȃnd parte dintre alimentele consumate regulat în insulele Pacificului în special în Noua Zeelandă, Hawaii și vestul Indoneziei.

De asemenea, se întȃlnește în bucătăria din vestul și nordul Africii, din  Caraibe, Filipine și Japonia, unde conform dovezilor găsite de arheologi, a fost introdus acum 2 mii de ani.

Există foarte multe varietăți de taro care se cultivă. Se estimează că numărul lor atinge 1000. Unele sunt mai rezistente la boli, altele sunt adaptate la cultivarea în zone inundate sau dimpotrivă, în zone cu precipitații reduse.

Taro din tipul dasheen are tuberculi mari care ajung la 3-5 kg, pe când cel din tipul chinezesc are tuberculi cu dimensiuni reduse.

Citeşte şi:https://agroteca.ro/cartoful-dulce-un-aliment-despre-care-auzim-din-ce-%C8%8Bn-mai-des/

Taro cultivare

Taro se înmulțește prin butași ce se plantează la o adâncime de 7-10 cm şi 100 cm distanţă unii faţă de ceilalţi deoarece la maturitate, plantele se extind până la 1,5 m.

Preferă solurile umede, bine drenate, cu pH acid sau neutru. Tuberculii se recoltează la 7 luni de la plantare.

Ȋn zonele temperate, taro este cultivată ca plantă anuală. Se estimează că pentru consumul unei singure persoane sunt suficiente 10-15 plante.

Ȋn Hawaii, taro este folosit pentru prepararea celebrului Poi, o pastă obţinută prin pisarea tuberculului fiert sau copt şi amestecarea sa cu apă.

Cel mai mare producător de taro este Nigeria, iar cel mai mare importator este SUA.

Preţul unui kg de tuberculi de taro este de 3,9 lei pe https://iwok.ro/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here