Tendinţele anului 2018 în legumicultură: Vinetele şi dovleceii pane

0
legumicultura-piata-dovlecei-vinete
- Reclamă -

Legumicultorii români trebuie să fie la curent cu cerinţele consumatorilor dacă vor să reziste pe o piaţă şi aşa dificilă, în condiţiile în care importurile oricum le dau mari bătăi de cap. Nu în ultimul rând, după cum bine se ştie, pentru mulţi români preţul contează încă cel mai mult şi mai puţin modul cum arată legumele, ei fiind interesaţi mai puţin de calitate. Înainte de a decide însă ce culturi vor înfiinţa anul viitor, producătorii trebuie să ştie şi care sunt preferinţele consumatorilor.

Aşa de exemplu, acum se remarcă cererea în creştere pentru dovlecei şi vinetele pane, care se anunţă vedetele anului 2018, după cum susţine Gheorghe Vlad, legumicultor din Vidra, judeţul Ilfov. Pe de altă parte, nu poate fi ignorat faptul că anul acesta, o serie de culturi s-au remarcat prin preturi ridicol de mici – castraveţii, cartofii sau pepenii,  ceea ce ridică unele semne de întrebare şi pentru anul viitor vis-a-vis de acestea.

Citește și: LAPAR: Comisia Europeană propune reautorizarea pentru încă 10 ani a utilizării glifosatului

În acelaşi timp, trebuie remarcată preferinţa românilor pentru gogoşarul autohton care conţine mai mult licopen, faţă de hibrizii străini. Nu poate fi ignorat însă că economic vorbind pentru producători este mai rentabil să cultive hibrizi străini, care dau şi producţii de circa 100 tone la hectar, în câmp, în timp ce ardeiul gras românesc nu se poate lăuda nici pe departe cu aşa o „performanţă?”. Iar în aceste condiţii, nici nu mai miră pe nimeni că hibrizii străini au ajuns să domine piaţa locală, practic fiind  imposibilă revenirea la soiurile româneşti de altădată, cu câteva excepţii-ardeiul gogoşar, roşiile sau fasolea urcătoare, creaţiile staţiunilor de cercetare de la Buzău, Bacău şi Vidra.

Sursă foto: www.trilulilu.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.