Tomatele, o cultură neprofitabilă în ultimii ani

0
- Reclamă -

La sfârșitul lunii iulie, kilogramul de roșii pe piețele din Capitală se învârte în jurul valorii de 3,5-4 lei, preț în creștere față de ultimele săptămâni, spre surprinderea cumpărătorilor care tot așteaptă ca tomatele să se ieftinească. Acest lucru ar putea să aibă loc abia în luna august, după cum spun producătorii, pentru că atunci va fi livrată pe piață producția din câmp. Deocamdată, pe piață ajunge producția din solarii, care este pe sfârșite, motiv pentru care și prețul este mai ridicat.

Un alt motiv ar putea fi și faptul că tot mai mulți producători de tomate au renunțat la această cultură în ultimii ani – o dovedesc și datele MADR, 44.000 ha în 2014, în scădere cu circa 5.000 ha, față de în anul anterior, din cauza prețurilor mici obținute de la comercianți sau de la fabricile de conserve.

Roșia, pe pierdere

În ultimii ani, cei care au cultivat roșii au fost pe pierdere, motiv pentru care au și redus suprafețele. Un astfel de caz este cel al lui Gheorghe Condruț din Călărași, care și-a micșorat suprafețele de la circa 24 ha în urmă cu câțiva ani, la 2 ha, în prezent.

’’Costul pentru îniințarea unui ha de tomate este de 20.000 de lei, ceea ce înseamnă că trebuie să obții o producție de circa 50 de tone, iar prețul de livrare să fie de un leu/kg’’, spune Condruț. Au existat chiar ani, în care prețul obținut a fost așa de mic că a preferat să lase producția pe cămp, pentru că nici măcar banii pentru muncitori nu-i scotea.

Anul trecut, pentru tomatele care au mers la intermediari, prețul a fost  de circa în leu în general, cei mai norocoși producători au obținut și 1,5 lei/kg, afirmă Condruț. Mai prost stă treaba cînd vine vorba de fabricile de conserve.

- Reclamă -

Ori sunt puțini cei care obțin aceste prețuri de la fabricile de conserve, care plătesc în general în jur de 50 de bani pe kilogram, după cum spune si Mihaela Ioniță, un legumicultor din Brăila, care anul trecut a rămas chiar datoare de pe urma roșiilor. Nu doar că prețul a fost mic, ci nici măcar nu a primit banii pe care îi avea de încasat de la intermediari. Iar în această situație s-au aflat mulți legumicultori.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.