Vremea extremă a lovit în producția de pepeni de la Dăbuleni

1
- Reclamă -

Vremea dificilă din acest an a lăsat urmări la Dăbuleni, regiune cunoscută pentru producția de pepeni. Vremea defavorabilă – frigul, grindina, bruma, iar acum temperaturile extreme – au redus semnificativ producția din acest an, în unele cazuri chiar la jumătate. Probleme sunt și în sud-estul țării, mai precis în județul Galați, mai ales în zonele unde nu se poate iriga și unde seceta și-a pus amprenta.

 ‘’Producția a fost slabă în acest an, vorbim de 30-35 de tone, față de o producție de 70-80  de tone într-un an normal. Am avut parte de frig în primăvară, apoi au venit grindina, bruma, iar acum căldura, din cauza căreia pepenii se strică în vrej. Practic, se îngălbenesc și se înmoaie. De mult nu am mai avut un an așa de prost’’, susține Ion Diaconu Florea, președintele grupului de producători Casa Pepenilor Verzi de la Dăbuleni.

Grupul include mai mulți producători care împreună au circa 80 ha de pepeni. Producția din acest an – recoltatul este aproape pe terminate – a fost livrată către rețeaua Metro și către piața liberă, la prețuri cuprinse între 1,35 lei /kg și 60 de bani. Pe piețele din București, însă, de exemplu, la acest moment, prețul este de circa 1,7 lei/kg, de vină pentru acest nivel fiind ‘’intermediarii’’, declară Diaconu.

ȘI Oprea Diaconu, un alt producător din Dăbuleni, recunoaște că producția a fost mai mică în acest an. El a vândut pepenii la centrul en-gros din localitate, la prețuri de 70-80 de bani pe kg. Prețul a mai scăzut între timp, acum de exemplu este undeva la 0,35-0,4 lei/kg. Cât despre soiuri, acestea nu mai sunt demult românești, ci străine (Top Gun, Pata Neagră etc.).

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.