joi, 20 martie 2025

Cele mai citite

Tot ce ai nevoie să știi despre compost: ce este și cum se face

Compostul este un îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu substanțe minerale. Compostul este o sursă de substanțe nutritive pentru plante și ajută la îmbunătățirea structurii solului. Află în acest articol cum îți poți face compostul propriu și ce beneficii are.

Ce este compostul?

Compostul este un material organic produs prin descompunerea resturilor organice, cum ar fi resturile de legume, fructe, frunze, iarbă, și alte materiale vegetale, printr-un proces controlat de compostare. Acesta este utilizat ca îngrășământ natural pentru sol, îmbunătățind structura, fertilitatea și capacitatea de retenție a apei în sol.

Cum se face compostul?

Prima modalitate de obținere a compostului este cea anaerobă: la rece, cu o durată de 6 – 12 luni până la finalizare. Se bazează pe descompunerea lentă de către microorganisme a materiei din grămadă. Metoda anaerobă estecea mai simplă, recomandată începătorilor în domeniu.

- Publicitate -

Cea de-a doua modalitate este cea aerobă: este mult mai rapidă decît prima, compostul fiind finalizat în aproximativ 3 săptămâni. Este mult mai dificil de realizat, deoarece se bazează pe menținerea unor temperaturi foarte ridicate în interiorul grămezii și un control atent a aportului de materiale.

O altă metodă de a face compost est vermicompost: este obținut compostul de cea mai bună calitate, în recipiente speciale, cumpărate sau bricolate în casă. În aceste recipiente alături de râme sunt adăugate resturi în proporții controlate, astfel încât bietele vietăți să nu fie sufocate de substanțele emanate prin descompunere.

Din ce se face compostul?

Materialele care pot fi adăugate în compost sunt clasificate în: umede (verzi), care prin descompunere vor produce azot, și uscate (maro) care vor produce carbon. În cazul în care, cantitatea de materiale verzi este prea mare, lada capătă un miros neplăcut. În cazul în care materialele uscate sunt prea multe, descompunerea va fi mai lentă, până la a fi stopat.

- Publicitate -

Materialele verzi sunt iarba și buruienile verzi, resturi vegetale, zaț de cafea, plicuri de ceai, coji de banane sau ouă și pene de păsări. În schimb, materialele uscate sunt hârtie, carton, frunze uscate, ramuri, crengi, tălaș, fân și paie.

Sursa: piticdegradina.ro

- Publicitate -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles